Арменският премиер отказа да подаде оставка, а започна чистка
Арменският премиер отказа да подаде оставка, а започна чистка / getty images
Външният министър на Армения Зограб Мнацаканян подаде днес оставка, написа във "Фейсбук" говорителката на министерството, предаде Ройтерс. Според изявление на Пашинян, цитирано от ТАСС, външният министър е уволнен.

Освен него, премиерът е уволнил и председателя на военно-промишления комитет на страната Артак Давтян, информира РИА „Новости“. Причината за неговото отстраняване не е упомената. Давтян е начело на военно-промишления комитет от 17 юли.

Службата за национална сигурност в Армения предотвратила опит за убийство на Пашинян

Мнацаканян е на поста външен министър от май 2018 г., след като Пашинян стана премиер. Преди това Мнацаканян е бил арменски посланик в ООН.

Миналата седмица правителството на премиера Никол Пашинян бе под натиска на многохилядни демонстрации в знак на протест срещу мирното споразумение с Азербайджан, с което на Баку бяха отстъпени територии в Нагорни Карабах.

Армения съобщи за над 2300 убити нейни военни в конфликта за Нагорни Карабах

Стотици демонстранти протестираха и днес на централен площад в арменската столица Ереван.

На среща с управляващото мнозинство в парламента премиерът каза, че ще внесе промени в състава на кабинета си. По-рано през деня Пашинян потвърди, че няма намерение да подава оставка заради неуспеха на военната операция в защита на Нагорни Карабах. Въпреки това премиерът пое главната отговорност за неблагоприятния развой на събитията.

На пресконференция Пашинян каза, че войната е можело да бъде избегната, ако Армения доброволно беше отстъпила седемте района около Нагорни Карабах, вкл. град Шуши (Шуша). "Но ние поехме предизвикателството на войната", заяви арменският премиер. След това говорителката на външното министерство Анна Нагдалян написа във "Фейсбук", че предаването на Шуши изобщо не е било в дневния ред на нито един от етапите от преговорите между двете страни.

Уволненият Мнацаканян се е срещал на три пъти през последните месец и половина с азерския външен министър Джейхун Байрамов в безрезултатно търсене на мирно споразумение, отбеляза Ройтерс.

На 9 ноември, след шестседмични сражения, Азербайджан и Армения подписаха примирие с посредничеството на Русия, което гарантира на Баку контрола върху територии с арменско население в и около Нагорни Карабах - област, отцепила се от Азербайджан преди повече от 35 години.

Съгласно споразумението Русия изпрати за 5-годишен срок свои мироопазващи сили по т.нар. линия на съприкосновение между враждуващите страни, припомниха ТАСС и Ройтерс. Престоят им в региона се подновява автоматично за още 5 г., ако никоя от страните не пожелае прекратяването на мандата на миротворците поне 6 месеца преди изтичането на срока.