Четирима убити при нови сблъсъци в Техеран
Четирима убити при нови сблъсъци в Техеран / снимкa: БГНЕС

Нови сблъсъци между ирански опозиционери и силите на реда избухнаха в иранската столица Техеран, предадоха световните агенции. Според опозиционни интернет сайтове най-малко четирима опозиционери са загинали в тези сблъсъци, допълват световните агенции.

Иранската опозиция беше обявила, че планира да използва кулминацията на 10-дневния период на траур Ашура, която се пада днес, за да протестира срещу политиката на  иранския президент Махмуд Ахмадинеджад. Поради тази причина още от ранни зори в Техеран бяха разположени стотици полицаи, служители на звеното за борба с безредиците и на силите за сигурност.

Въпреки тези мерки опозиционери се отправиха на малки групи към големия булевард Енгелаб, който прекосява Техеран от изток на запад. После те се събраха на протест на площад Енгелаб и полицията се намеси, като използва сълзотворен газ, предаде Франс прес. Полицаите произведоха и изстрели във въздуха, за да разгонят опозиционерите. Очевидци твърдят, че полицията е стреляла обаче по протестиращите и така са били убити четирима опозиционни активисти, предаде Асошиейтед прес.

Според опозиционните интернет сайтове сега изстрели се чували на много места в Техеран, над столицата се носи и тъмен дим, пише БТА. Над районите, където има сблъсъци, прелитат и хеликоптери на силите за сигурност.      

Опозиционни протести освен в иранската столица Техеран има и в още два ирански града - Исфахан и Наджафабад, предаде Ройтерс.

И в двата града протестите са прераснали в ожесточени сблъсъци с полицията, допълва агенцията, като се позовава на информация на иранския опозиционен сайт Джарас.

Чужди медии нямат право да отразяват протести в Иран, припомнят агенциите. Така че чуждите агенции получават информациите за протестите и сблъсъците от опозиционните сайтове Джарас и Рахесабз, припомня Франс прес.