/ Gulliver/Getty Images
Ръководителят на руската република Чечения Рамзан Кадиров издаде на полицията заповед да се стреля на месо по демонстранти като предпазна мярка срещу прояви на насилие от антесемитски настроени тълпи, подобно на случилото се в съседната руска република Дагестан миналата седмица, предаде ДПА.

Десетки мъже нахлуха в неделя на пистата и терминала на летището в дагестанската столица Махачкала, като нападнаха пътници от полет от Израел. Над двадесет души бяха ранени, а осемдесет и трима от нападателите бяха задържани, съобщиха местните власти. Чечения и Дагестан са полуавтономни руски републики в северен Кавказ. Те са с преобладаващо мюсюлманско население.

Според информация на руската осведомителна агенция РИА Новости по време на заседание на местното правителство в чеченската столица Грозни Кадиров е заявил, че всеки участник в размирици трябва да бъде арестуван и вкаран в затвора. При съпротива по време на задържането представителите на силите на реда трябва първо да произведат три предупредителни изстрела.

Русия в шок: Рамзан Кадиров разпространи видео, на което синът му бие мъж

"Ако и след това човекът все още нарушава закона, при четвъртия изстрел се целете в главата! Тогава вече няма да го прави. Това е заповед" е казал Кадиров според информацията.

Подобно на други руски политици и той обвинява Запада в подстрекаване на антисемитската атака в Махачкала. Според местните власти е имало антисемитски прояви на насилие над евреи и в други преимуществено мюсюлмански райони в северен Кавказ. Полетите от Тел Авив за тези места вече се пренасочват към други, по-безопасни руски летища, отбелязва ДПА.
Иво Тасев/БТА