Чаушев: България ще реагира остро при смъртни присъди в Триполи
Чаушев: България ще реагира остро при смъртни присъди в Триполи / netinfo

Потвърждаването на смъртните присъди на българските медици е неприемливо, но ако това се случи българската страна ще реагира по много остър начин. Това заяви заместник-министърът на външните работи Феим Чаушев, който е на изненадващо посещение в Триполи: „ Нищо в хода на СПИН процеса не ме притеснява, а присъствието ми в Триполи е просто едно добро дело”, заяви още Чаушев.

Очаквам по време на заседанието на Наказателния съд в Триполи да бъдат произнесени всякакви присъди, заяви Феим Чаушев. Готови сме за вариант решението да бъде отложено, но за сега няма индикация, че това ще се случи, допълни той. На въпрос на Дарик радио дали очаква агресивно поведение от страна на фамилиите от Бенгази по време на произнасянето на присъдите, заместник-министърът на външните работи заяви: Дано това не се случи, но всичко зависи от присъдата.

Посланикът ни в Триполи Александър Олшевски уточни, че са взети всички мерки за сигурността на посолството ни в Триполи, резиденцията и консулството ни в Бенгази. Либийските власти също са обещали съдействие, в случай че напрежението след произнасянето на присъдите ескалира.

Феим Чаушев заяви още, че ако след решението на Наказателния съд в Триполи медицинските сестри имат нужда от разговори с психолози, то българските власти ще направят всичко възможно да им го осигурят.

По повод многобройните публикации в централните либийски ежедневници, които настояват българските медици да получат смъртни присъди, Феим Чаушев обясни, че е изненадан и е възмутен, и че след разговор с временно управляващия либийското посолство в София е разбрал, че официалните либийски власти не стоят зад тези публикации.

Заместник-министърът на външните работи коментира още, че не може да повлияе на решението на либийския министър на правосъдието, в съдебната зала да бъдат пуснати само трима представители на чуждите и българските журналисти, отразяващи процеса. Не омаловажавам журналистите, но ако те решаваха проблема, ние политиците какво търсим тук, попита Феим Чаушев.

Посланикът ни в либийската столица обясни, че проблемът бил технически и е свързан с това, че съдебната зала е тясна.