Българският президент е специален гост на Европалия
Българският президент е специален гост на Европалия / netinfo

С концерт на музиканти от България и Румъния ще бъде открит фестивалът „Европалия” в Брюксел. Президентите на двете най-нови страни членки на ЕС Георги Първанов и Траян Бъсеску ще са сред специалните гости на откриването.

„Европалия 2007” е посветен на 50-годишнината от подписването на Римските договори, с които се слага началото на Съюза.

Смесен хор под диригентството на Методи Матакиев ще се представи с концерта, с който ще бъде открита „европалия”. От румънска страна ще участва филхармоничен оркестър от Букурещ.

Концертът, с който ще бъде сложено началото на „Европалия”, ще се проведе в една от най-красивите зали за изящни изкуства. По-рано там беше открита изложбата „Голямото ателие”, сочена за едно от най-любопитните събития в рамките на фестивала.

България се включва в експозицията, в която участват 120 музея, с икони от фондовете на Националния археологически музей. За да дадат началото на изложбата, в Музея за изящни изкуства дойдоха кралицата на Белгия и престолонаследникът принц Филип, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозо, бившият председател на Европарламента Пат Кокс.

За първи път от 38 години „Европалия” не е посветен само на една европейска държава, каквато е традицията, а на всичките 27 страни членки на ЕС. На фестивала те се представят с изложби, концерти, театрални спектакли, филми. „Европалия” ще продължи до 3 февруари догодина, като се очаква посетителите му да бъдат над 1 милион.

По време на визитата си в Брюксел президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова се срещнаха с краля и кралицата на Белгия. Белгийското кралско семейство даде специален обяд за гостите в Двореца Лаакен. Копие на Главата на Севт – част от тракийските ни съкровища е подарил Първанов на краля на Белгия. Кралицата е получила като подарък от България копринен шал.