Български и румънски музиканти откриват “Европалия”
Български и румънски музиканти откриват “Европалия” / netinfo

С концерт на музиканти от България и Румъния ще бъде открит тази вечер в Брюксел фестивалът “Европалия”. Президентите на двете най-нови страни членки на Европейския съюз Георги Първанов и Траян Бъсеску ще са сред специалните гости на откриването.

Европалия 2007” е посветен на 50-годишнината от подписването на Римските договори, с които се слага началото на Съюза. Затова и за първи път от 38 години фестивалът няма да бъде посветен само на една европейска държава, каквато е традицията, а на всичките 27 страни членки на Европейския съюз.

Смесен хор под диригентството на Методи Матакиев ще се представи на концерта, с който ще бъде открит “Европалия”. Българските музиканти ще изпълнят произведение на Найден Андреев. От румънска страна ще участва филхармоничен оркестър от Букурещ. Концертът, с който ще бъде сложено началото на “Европалия”, ще се проведе в една от най-красивите зали на Музея за изящни изкуства.

По-рано там ще бъде открита изложбата “Голямото ателие”, сочена за едно от най-любопитните събития в рамките на фестивала. България ще се включи в експозицията с експонати от фондовете на Националния археологически музей.

На “Европалия” ще участват още Теодосий Спасов и Хилда Казасян. Деца от Националното хореографско училище са подготвили спектакъла “Жива вода”, представящ танци от различни райони на България.

На “Европалия” 27-те държави членки на ЕС ще се представят с изложби, концерти, театрални представления, филми, танцови спектакли. Повече от 100 събития са включени в програмата на фестивала, който ще продължи до 3 февруари догодина. Посетителите му се очаква да бъдат над 1 милион.

Докато е в Брюксел президентът Георги Първанов ще се срещне с български творци, които живеят в Белгия. Първанов и съпругата му Зорка ще бъдат приети от краля и кралицата на Белгия. Те ще дадат специален обяд в чест на семейство Първанови и гостите от Румъния – президента на страната Траян Бъсеску и неговата съпруга Мария.

73-годишният крал на Белгия прави сериозен жест, канейки на обяд двамата президенти, тъй като така нарушава съветите на лекарите да не се натоварва, след като през лятото счупи крак.