Български и румънски музиканти откриха „Европалия”
Български и румънски музиканти откриха „Европалия” / снимка: BGNES

С концерт на музиканти от България и Румъния в Брюксел беше открит фестивалът “Европалия”. Президентите на двете най-нови страни членки на Европейския съюз Георги Първанов и Траян Бъсеску бяха сред специалните гости на откриването.

“Европалия 2007” е посветен на 50-годишнината от подписването на Римските договори, с които се слага началото на Съюза.

Смесен хор под диригентството на Методи Матакиев се представи на концерта, с който беше открита „Европалия”. От румънска страна участва филхармоничен оркестър от Букурещ. Музикантите изпълниха българско, румънско произведение и такова на Бетовен.

Над 1500 души се събраха в една от най-красивите зали на Музея за изящно изкуство „Анри льо Бьоф”, за да видят и чуят началото на „Европалия”. Часове преди концерта в Брюксел беше открита и изложбата “Голямото ателие”, сочена за едно от най-любопитните събития в рамките на фестивала. България участва в експозицията с експонати от фондовете на Националния археологически музей.

На „Европалия” мина и премиерата на документалния филм „27x27x27”, в който 27 популярни личности отговарят на въпроса кое е най-значимото европейско произведение на изкуството. Отговорът на българското сопрано Райна Кабаиванска беше „Арена ди Верона”. Така оперната певица се превърна в една от малкото, които не посочиха национален символ за най-значимо произведение на изкуството.

За първи път от 38 години „Европалия” не е посветен само на една европейска държава, каквато е традицията, а на всичките 27 страни членки на ЕС. На фестивала те се представят с изложби, концерти, театрални спектакли, филми. „Европалия” ще продължи до 3 февруари догодина, като се очаква посетителите му да бъдат над 1 милион.

По време на визитата си в Брюксел президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова се срещнаха с краля и кралицата на Белгия. Белгийското кралско семейство даде специален обяд за гостите в Двореца Лаакен. Копие на Главата на Севт – част от тракийските ни съкровища е подарил Първанов на краля на Белгия. Кралицата е получила като подарък от България копринен шал.