/ / iStock/Getty Images
Роденият в България областен съветник Магдалена Филипова-Ривърс няма „установен статут“, въпреки че живее във Великобритания от 19 години и има две деца със своя британски съпруг, пише в. „Дейли Мейл“.

Магдалена Филипова-Ривърс - която е родом от България – отива да учи в колежа Брадфийлд с такса от 38 000 британски лири годишно. След това тя получава диплома от университета в Нюкасъл, преди да се срещне с партньора си Матю и да създаде семейство. Междувременно е избрана и за съветник на област Южен Оксфордшир от листата на либералните демократи.

Магдалена - известна като Маги - е член на кабинета за обществени услуги, но въпреки че изпълнява гражданския си дълг и има корени във Великобритания, й беше казано, че няма достатъчно документи от последните пет години. Тя се нуждае от тях, за да докаже, че трябва да остане във Великобритания, ако се случи Брекзит.

Борис Джонсън пред ученици: Ще постигнем споразумение и ще излезем от ЕС на 31 октомври

Наскоро Маги получи само предварително установен статут, което й гарантира по-малко права, отколкото жителите с установен статут. „Не се притеснявам. Ядосвам се, осъзнавам последиците. Най-вероятно ще бъда абсолютно добре, но това е пътуването, в което участвам с други граждани на ЕС“, коментира тя.

Филипова-Ривърс е загрижена, че студентите, които идват във Великобритания да учат, ще бъдат в сериозно неблагоприятно положение, защото жителите на ЕС трябва да предоставят документация, доказваща какво са работили.

„Най-голямото притеснение за мен е, че съществува огромна опасност за икономически неактивни хора или за тези, които са учили дълго време. Много от нас идват [във Великобритания] като студенти“, каза тя и изрази притеснение, че на гражданите на ЕС ще бъде забранено да изпълняват обикновени ежедневни задачи - като намиране на работа и откриване на банкова сметка - ако не им се предлага установен статут.

Урсула фон дер Лайен: Брекзит не е край, а начало на нови отношения с Великобритания

Министърът на вътрешните работи Прити Пател заяви миналия месец, че свободата на движение за жителите на ЕС ще приключи на 31 октомври, определената дата за Брекзит. Но тъй като тази дата вече е несигурна, тя отмени тази политика миналата седмица и заяви, че мигрантите от ЕС ще получат възможност за тригодишно временно оставане.

Говорител на вътрешния офис заяви, че на Филипова-Ривърс не може да бъде отказан установен статут, тъй като тя „все още не е подала заявление“.

„Бихме я насърчили да се свърже с Центъра за разрешаване, ако тя се бори да завърши бързия и лесен процес на кандидатстване. На никой, кандидатстващ в схемата за уреждане на ЕС, не е бил даден предварително уреден статут, без първо да му бъде предоставена възможност да представи доказателства, че отговаря на условията за установен статут. Схемата е проектирана така, че да бъде възможно най-приемлива и нашите служители търсят причини да приемат. Кандидатите не е необходимо да са били на работа или да плащат данък и трябва само да докажат, че са пребивавали в страната преди 31 октомври 2019 г.“, каза говорителят.
БГНЕС