България с помощ от Брюксел за бежанците
България с помощ от Брюксел за бежанците / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Вицепремиерът Цветлин Йовчев се срещна в Европейската комисия с еврокомисаря по хуманитарната помощ, международното сътрудничество и действията при кризи Кристалина Георгиева и с еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

След срещите Йовчев уточни пред български журналисти в Брюксел, че една от темите са били бежанците от Сирия, както и възможността ЕС да съдейства на нашата страна при решаването на този въпрос. Йовчев и Малмстрьом са обсъдили заплахите, които поражда обстановката в Сирия за България и за ЕС. Вицепремиерът е предоставил данни за положението по българската граница и в местата за настаняването на бежанци, а също и с българските анализи за рисковете за националната сигурност.

Вицепремиерът е представил предприетите и планираните в тази посока мерки. Йовчев и Малмстрьом са обсъдили възможностите нашата страна да получи помощ от ЕС. Засега България може да разчита на помощ по линия на Европейската агенция за настаняване на бежанци, която ще съдейства на техническо и експертно равнище. Предстои да бъдат обсъдени възможностите за получаването на помощ чрез Фронтекс. Вицепремиерът не изключи възможността България да получи и финансова помощ, но това решение все още не е взето. Не можем да разчитаме на големи суми, тъй като в бюджета на ЕК не са останали много средства, поясни Йовчев.

Вицепремиерът отбеляза, че обстановката с бежанците от Сирия към ЕС е засегнала също Гърция, Кипър и Италия. Той е заявил пред Малмстрьом, че при усложняване на ситуацията у нас страната ни ще има нужда от сериозна финансова подкрепа. Йовчев изрази надежда до подобно положение да не се стига.

В отговор на въпрос дали ЕС може да съдейства за осигуряването на допълнително място за бежанците у нас, вицепремиерът заяви, че засега изглежда сами трябва да се справим с този проблем. По неговите думи капацитетът за прием на бежанци у нас вече е надхвърлен многократно. Йовчев съобщи, че още днес се очакват предложения за намаляването на сроковете, в които статутът на бежанците бива уреждан.

Ако потокът от бежанци нарасне в пъти, ще имаме нужда от помощ с преводачи и специалисти по оформянето на документите на бежанците, посочи вицепремирът. В момента имаме над 400 човека над капацитета за настаняване (над една четвърт), уточни той. Засега сирийските бежанци у нас са малко над 1400, като постоянният поток е по около 50 души дневно в последните четири дни. В сегашната ситуация можем да намерим вътрешни резерви, но ако разчетите за още 6000 -10 000 бежанци до края на годината са точни при бежанска вълна, това ще надхвърли възможностите ни и ще имаме нужда от помощ, включително финансова, заяви Йовчев. Той уточни, че общо бежанците у нас са над 3600.

В отговор на въпрос дали настоящата ситуация помага или пречи за приемането на България в Шенген, вицепремиерът коментира, че това е заплаха, но и възможност. Ако успеем правилно като държава да управляваме процесите и да се възползваме от предимствата, които имаме, може да имаме успех, допълни той.

Вицепремиерът е запознал еврокомисаря Малмстрьом и с реформите в сектора на сигурността в нашата страна. Прозвучала е оценката, че това са амбициозни стъпки в положителна посока. Йовчев е коментирал, че в настоящата ситуация на засилен миграционен поток към България нашите власти отново са показали, че страната покрива абсолютно всички технически изисквания за Шенген и успява да се справи много добре. По отношение на борбата с организираната престъпност и корупцията Йовчев е заявил, че правителството опитва да надгражда върху вече постигнатото.