/ БТА

"Приливната вълна на "Омикрон" идва в Обединеното кралство", предупреди министър-председателят Борис Джонсън и обяви ускорена кампания за ваксинация, за да й се противодейства.

"Никой не бива да се съмнява: идва приливна вълна от Омикрон и се опасявам, че вече е ясно, че две дози ваксина не са достатъчни, за да осигурят нивото на защита, от което всички се нуждаем", заяви Борис Джонсън в телевизионно обръщение.

Британски лекари прогнозираха смъртта на 75 000 души в страната им заради Омикрон

Премиерът обяви, че всички над 18 години в Англия ще могат да получат трета доза ваксина до края на декември - един месец по-рано от първоначално планираното.

По-рано в неделя властите в Обединеното кралство повишиха нивото на опасност от коронавируса от трето на четвърто ниво (от общо пет нива), заради разпространението на Омикрон. Решението беше обявено в днес от главните здравни инспектори на Англия, Северна Ирландия, Уелс и Шотландия.

Президентът на ЮАР кани експерти да изследват Омикрон

"Първоначалните анализи показват, че щамът Омикрон се разпространява много по-бързо от варианта Делта и че ефикасността на ваксините за предотвратяване на инфекцията намалява в случая на новия вариант. През следващите седмици ще се появят повече данни за това колко опасен е новият щам, но вече са установени случаи на хоспитализация на заразени с Омикрон, които вероятно ще се увеличават бързо", се казва в съвместното изявление на здравните експерти.

БГНЕС