/ БГНЕС
Приключи издирването на последните безследно изчезнали след наводненията и свличанията на земни маси край Ресифи, обявиха властите на щата Пернамбуку, седмица след като бедствието доведе до смъртта на 128 души, предаде Франс прес.

"Спираме издирването на изчезналите", обяви губернаторът на щата Пауло Камара, след като сутринта беше открито тялото на последната обявена за изчезнала. "Изразяваме нашата солидарност на близките на 128-те жертви и обявяваме тридневен траур", добави той.

Властите отпуснаха финансова помощ за изпадналите в затруднено положение семейства. Над 9000 души от района на Ресифи загубиха жилищата си и трябваше да получат подслон след катастрофата, случила се в края на миналия месец.

Тази година Бразилия беше засегната особено тежко от наводнения и свличания на земни маси. Подобна трагедия през февруари доведе до 233 загинали в Петрополис, край Рио де Жанейро.

Специалистът по природни бедствия Жозе Маренго обясни, че тези инциденти се дължат на затоплянето на климата, чийто ефект се усложнява от неконтролираната урбанизация. "Дъждът, сам по себе си, не убива. Това, което е смъртоносно, е дъждът, сипещ се върху жилища, разположени в рискови райони", добави експертът от бразилския център за борба с природните бедствия.

Според него властите са виновни, че са "позволили строежа в рискови зони, където живеят бедни хора, нямащи къде другаде да отидат".
БТА