болница
болница / iStock
Все по-малко хора в Германия се налага да се лекуват в болница от рак, предаде ДПА, като цитира Федералната статистическа служба.

През 2022 г. около 1,4 млн. онкоболни пациенти са лекувани в клиники, съобщи статистическата служба.

"Това означава, че броят на болничното лечение на рак е намалял до най-ниското ниво за последните 20 години", съобщиха от институцията преди Световния ден за борба с рака, който е в неделя. 

Броят на хоспитализациите, свързани с онкологични заболявания, е намалял още през предходната година, главно поради ограниченията по време на пандемията от COVID-19. Сега е спаднал с още два процента. 

"Една от причините за спада може да бъде подобряването на превенцията, скрининга и лечението", заявяват от Федералната статистическа служба в разпространено прессъобщение. Общият брой на пациентите на терапия, прилагана в болнични заведения, остава постоянен. 

Ракът е четвъртата най-често срещана причина за постъпване в болница, като през 2022 г. осем на сто от всички болнични лечения са на пациенти с онкологично заболяване. 
Само болестите на кръвоносната система, нараняванията или отравянията, както и заболявания на храносмилателната система водят по-често до хоспитализация.

Хората на възраст между 60 и 79 години особено често се лекуват в болница от рак. Повече от половината от всички онкоболни пациенти са от тази възрастова група, показват статистическите данни. 

Една пета са на възраст между 40 и 59 години, а други 20 на сто са на възраст над 80 години. Само пет процента от онкоболните пациенти са били на възраст под 40 години

Пациентите, диагностицирани с рак на белите дробове и бронхите, най-често са били лекувани в болница, като те са представлявали 12 на сто от общия брой. Това число обаче е намаляло най-значително в сравнение с предходната година - с четири процента.
 
Следват страдащи от рак на дебелото черво, на гърдата и на кожата.

При рака на кожата броят на лекуваните в болница случаи се разминава с тенденцията и нараства с три процента, отбелязва ДПА.

"С подобряването на превенцията, скрининга и лечението на рак се увеличават и шансовете за излекуване", казват от статистическата служба.

Въпреки това броят на смъртните случаи, причинени от рак, е нараснал в рамките на 20 години, отчитат оттам. През 2022 г. около 231 500 души в Германия са починали в резултат на заболяването, докато през 2002 г. броят им е бил около 210 000.  

"Като цяло обаче това увеличение вероятно се дължи и на застаряването на населението", казват статистиците. 

Делът на жертвите на рак сред всички смъртни случаи е намалял през същия период: от 25 процента през 2002 г. до 22 процента през 2022 г., отбелязва ДПА.
 
Теодора Славянова/БТА