Британският вариант на COVID-19 е с по-висока смъртност
Британският вариант на COVID-19 е с по-висока смъртност / iStock/Getty Images
Силно заразният вариант на COVID-19, който се разпространи по света, след като беше открит във Великобритания в края на миналата година, е със "значително по-висока" смъртност от предишните щамове, обявиха изследователи, цитирани от Ройтерс.

Изследването сравнило фаталните случаи сред заразените с новия вариант на SARS-CoV-2, известен като B.1.1.7, и заразените с други щамове във Великобритания.

Проф. Кантарджиев разкри кои симптоми може да са от британския щам на COVID-19

Вариантът B.1.1.7 беше открит първо във Великобритания през септември 2020 г. Оттогава се разпространи в повече от 100 държави.

Той има 23 мутации в генетичния код - сравнително много промени. Някои от тях го правят много по-заразен. Според британски специалисти той се предава с около 40 - 70 процента по-лесно от преди доминиращите варианти на коронавируса.

В британското изследване, резултатите от което са публикувани в сп. "Бритиш медикъл джърнъл", заразяването с новия вариант е довело до 227 смъртни случая сред 54 906 пациенти с COVID-19, при 141 сред същия брой болни, заразени с други варианти.

Липса на витамин D е главен рисков фактор за тежък COVID-19

"В съчетание със способността му да се разпространява бързо, това прави B.1.1.7 заплаха, към която трябва да се отнасяме сериозно", каза Робърт Чалън от университета в Екстър, който е сред ръководителите на изследването.

Вирусологът и професор по молекулярна онкология Лорънс Йънг каза, че точните механизми, отговорни за по-високата смъртност на варианта B.1.1.7 все още не са ясни, но "може да са свързани с по-високите нива на репликация на вируса, както и по-лесното му предаване".

Той предупреди, че вероятно британският вариант е отговорен за увеличаването на случаите в Европа напоследък.
БТА