БРИКС: Само диалогът може да сложи край на кризите в Сирия и Иран
БРИКС: Само диалогът може да сложи край на кризите в Сирия и Иран / снимка: Reuters

Лидерите на петте страни с бързо развиваща се пазарна икономика, обединени в групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) смятат, че само чрез диалог може да се сложи край на насилието в Сирия и да се намери решение на кризата с Иран заради спорната му ядрена програма. Това заяви в Делхи индийският премиер Манмохан Сингх, цитиран от Франс прес.

Той е домакин на четвъртата среща на върха на БРИКС, в която участват също президентите на Бразилия Дилма Русеф, на Русия Дмитрий Медведев, на Южна Африка Джейкъб Зума и китайският държавен глава Ху Цзинтао, посочва БТА.

"Ние сме единодушни в мнението си, че решение в Сирия и Иран може да бъде намерено само чрез диалог", обяви индийският премиер, представяйки заключителната декларация от срещата.

В "Декларация от Делхи" петте държави изразяват "дълбоко безпокойство от обстановката в Сирия" и призовават за "незабавно прекратяване на всякакво насилие и нарушаване на човешките права в тази страна". Лидерите от БРИКС призовават също за избягване на ескалация в кризата с Иран, като изтъкват, че тежките последици от подобно развитие не са в ничий интерес. "Иран има решаваща роля в мирното развитие и просперитета" на региона и "ние искаме Иран да играе своята роля като отговорен член на международната общност", се казва в заключителния документ.

За уреждане на ситуацията в Сирия са необходими стъпки за насърчаване на диалог между правителството и опозицията, а не военни действия, заяви руският президент Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Според нас е важно да не се допусне външна намеса в работите на Сирия", заяви пред журналисти руският държавен глава след срещата на върха на БРИКС. Медведев прикани да бъде осигурена възможността правителството и опозицията в Сирия да влязат най-сетне в диалог" и той "да не бъде разрушаван, да не се казва, че диалогът е обречен на провал от самото начало и че само военни действия може да въведат ред - това е най-краткият и най-опасен път".

"Неотдавна бяха съгласувани конкретни принципи за нормализиране на ситуацията в тази страна", напомни Дмитрий Медведев. Той увери, че Русия ще съдейства за диалога между властите и опозицията в Сирия.

На положението в тази държава бе отделено "специално внимание" на форума в Делхи, отбеляза руският президент. Всички участници също признават голямото значение на диалога между правителството и опозицията в Сирия - "точно в този регистър мина конструктивната размяна на мнения по въпроса между нас", добави Медведев.

Президентът на Русия заяви, че е предложил на партньорите си в БРИКС да предоставят и колективна хуманитарна помощ на сирийския народ. Русия вече предоставя такава помощ, напомни Медведев.Участниците в срещата размениха и мнения за проблема с ядрената програма на Иран, съобщи руският президент.