Борисов и южнокорейският министър-председател
Борисов и южнокорейският министър-председател / пресцентър, Министерски съвет
​ „И двете държави са поставили като свои приоритет сферите на образованието и културата. Затова бих извадил най-отпред взаимоотношенията между нашите университети и академии“. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с министър-председателя на Република Корея Ли Нак-йон в Правителствения комплекс в Сеул.

Българският министър-председател припомни, че когато през 2017 г. корейският му колега Ли Нак-йон е бил у нас, е посетил Софийския университет, който има силна катедра по кореистика.

„И тук, в Сеул, виждаме нашите преводачи и същите преподаватели от тези катедри и университети“, посочи премиерът Бойко Борисов. Той изтъкна, че по отношение на разговорите за инвестиции в сферата на производството на батерии за електрически автомобили сме много близо до развитие на процеса. „Но тъй като касае частни компании - надявам се на цялата политическа подкрепа на нашите колеги от правителството в Корея, както и на автомобилната промишленост“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов.

Южнокорейска компания проучва България за инвестиция в завод за батерии на електромобили

По думите му в сферата на туризма се отбелязва желание за напредък по отношение на бъдеща линия между двете страни. „Ще правим сметки заедно - с полетите до Хърватия дали не може и по какъв начин да прикачим директната връзка и към нас“, добави българският премиер.

„Преговорите ни с Фолксваген и оставането на България на финала с Турция много внимателно се следи в Корея“, посочи още в изявлението си министър-председателят Бойко Борисов. Той изрази надежда, че след разговорите по време на официалното му посещение в Република Корея, както и утрешната среща с президента на азиатската страна, позициите между двете държави в сферите от взаимен интерес ще се сближат още повече. А частният бизнес ще бъде толериран да инвестира в България.

„Приех поздравленията на колегата за избирането на Кристалина Георгиева за управляващ директор на Международния валутен фонд, благодаря за подкрепата на Корея“, каза още премиерът Борисов.

Премиерът Борисов е удостоен с почетния девети дан по таекуондо (ВИДЕО/СНИМКИ)

Корейският му колега Ли Нак-йон посочи, че очаква визитата на Борисов да създаде възможност за задълбочаване на отношенията между двете страни в навечерието на 30-ата годишнина от установяване на дипломатическите ни отношения.

„Имаме открито сътрудничество. Оценихме постоянното нарастване на стокообмена и инвестициите. Приветствам присъствието на български бизнесмени“, акцентира Ли Нак-йон. Той приветства също политиката на премиера Бойко Борисов да даде на корейски компании статут на стратегически инвеститори, което ще улесни присъствието им България.

Бяха подписани двустранни документи за сътрудничество в областта на енергетиката и на външните работи.

Министерството на енергетиката на България и Министерството на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея подписаха Меморандум за разбирателство. Документът предвижда подпомагане сътрудничеството между двете държави в областта на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност. Меморандумът ще насърчи участието на компании от двете държави в търгове в областта на енергетиката, както и ще подкрепи развитието на отношенията между България и Южна Корея в сферата на използването на ядрената енергия за мирни цели.

Меморандумът за разбирателство предвижда още обмен на експерти и сътрудничество между енергийни компании и научни институти на двете страни в областта на новите енергийни технологии. Енергийни компании и научни институти от България и Република Корея ще си сътрудничат в сферата на новите технологии с цел повишаване на енергийната ефективност и опазване на околната среда.

Документът бе подписан от извънредния и пълномощен посланик на България в Република Корея Петко Драганов, а от страна на домакините - от министъра на търговията, индустрията и енергетиката Йо Мун-хи.

Меморандум между министерствата на външните работи на България и Република Корея за съвместни чествания на 30-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни бе подписан в Сеул. Началото им е поставено на 23 март 1990 г. Документа подписаха заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев и неговият колега - заместник-министърът на външните работи на Република Корея Чо Сей-Юн.



Отношенията между България и Република Корея ще се развиват в много сфери - в енергетиката, туризма, машиностроенето, заяви българският премиер Бойко Борисов при посещението си и в Университета за чужди езици "Ханкук" в Сеул. За да се развиват тези отношения, трябват кадри, изтъкна той.

Премиерът дари на университета много български книги. В знак на благодарност му беше връчен плакет.

Борисов отбеляза, че би било чудесно корейски завод да бъде открит в България догодина, когато ще се честват 30 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Софийският университет и Университетът "Ханкук" работят активно и по въпроса за обмяната на студенти и преподаватели. "Ние с Корея в това си приличаме - че в образование влагаме много", отбеляза Бойко Борисов. Засега само корейската страна отпуска стипендии на български студенти, но премиерът Борисов се надява от догодина и България да предоставя стипендии на корейските студенти у нас.
 
 

Програма, подготвена от студенти и преподаватели от Катедрата по българистика в Университета за чужди езици „Ханкук“ в Сеул. Участват и ученици от гимназията „Сангил“, която си партнира с 18-то училище „Уилям Гладстон“ в София.

Публикувахте от Бойко Борисов в Сряда, 25 септември 2019 г.

Перспективите за студените от специалност Българистика са свързани пряко с разширяването на икономическия, образователния и културния обмен между Република Корея и България.

"Нашият университет е решен с положителност да изпълнява дори и малка роля за подобряването на връзките между нашите две страни, каза вицепрезидентът на Университета "Ханкук" Чо Гисонг в поздравителен адрес към българския премиер. Чо Гисонг изрази признателност, че при първата визита на български министър-председател в Република Корея е било предвидено посещение на университета.

Университетът за чужди езици "Ханкук" разширява образованието в различни области на базата на специалности по 45 езика, посочи Чо Гисонг. Сред тях в специалността Българистика се полагат усилия да се изградят конкурентоспособни таланти, добави Чо Гисонг. Той увери, че Университетът "Ханкук" ще продължава да полага усилия да допринася за постоянното обновяване на културния и образователния обмен.
пресцентър, Министерски съвет