Бойко Борисов и Ангела Меркел
Бойко Борисов и Ангела Меркел / БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов изрази надеждата германският канцлер Ангела Меркел да успее да състави правителство. "С Ангела се прегърнахме да й дам кураж, дано състави правителство, каза той пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС и от Източното партньорство (Армения, Азербайджан, Молдова, Украйна, Грузия и Беларус).

Докато Германия е блокирана с тези преговори, нищо не върви както трябва. Важно е в Германия да има правителство, важно е и в Австрия, но в Германия е жизненоважно, коментира премиерът.

Вреди ли неуспехът за съставяне на коалиция на имиджа на Германия?

Русия не е от държавите, които се плашат, посочи той, попитан дали Москва се плаши от днешното заседание. В този регион (на Източното партньорство - бел. кор.) винаги има проблеми, но както в Западните Балкани - никой не е идеален. Когато сме на една маса - президентите на Армения и на Азербайджан спокойно пият в коридора кафе, говорят си и е много по-добре, отколкото когато войските им са на Нагорни Карабах. Във всички случаи е по-добре, когато сме на една маса - има възможност да се дискутират проблемите и за съвместните учения в Беларус, по изграждането на АЕЦ. Всичко става в диалог, по европейски начин, добави Борисов.

Guliver/Getty Images

За България като външна източна граница на ЕС е важно повече държави да спазват правилата - повечето са в рамките на Черноморския регион. С Азербайджан са свързани основните ни надежди за диверсификация. Оптимист съм за това, което се случва. По-добре да сме заедно и в диалог, отколкото да отсъстват хора от масата на преговорите, надявам се този подход да бъде приложен и за Западните Балкани, отбеляза премиерът. По неговите думи прекрасното сътрудничество на нашата страна с държавите от Източното партньорство може само да се задълбочи. Черно море е прекрасно място, то може да стане място, откъдето да минават газопроводи от няколко места, може да има пристанища, бизнес, връзката с Дунав дава огромни възможности, поясни Борисов. Премиерът отбеляза, че България е пример в програмите за обучение на студенти от държавите от Източното партньорство и във Военноморското училище във Варна се обучават почти всички техни капитани и моряци. Даваме възможност максимум студенти от тези държави да идват и да се обучават, допълни той.
 

На срещата на върха в Брюксел дадох кураж на Angela Merkel, дано състави правителство, защото докато Германия е блокиран...

Публикувахте от Бойко Борисов в 24 ноември 2017 г.
Наблюдаваме ли края на канцлерката Ангела Меркел?

Попитан за бъдещето на преговорите с Великобритания и възможността развръзката да настъпи по време на българското председателство на Съвета на ЕС, Борисов посочи, че за съжаление все повече се говори, че преговорите може да завършат без споразумение. Не ангажирам с моето мнение ЕС или българското председателство на Съвета. Това ми е усещането, уточни той. Надявам се да поддържаме добри отношения с Великобритания. Нека оптимизмът да надделее и да има благоприятен сюжет, а най-добре е да си останат в ЕС, коментира Борисов.

Два месеца след вота: Германия още няма правителство, има възможност за нови избори

На въпрос дали България е подготвена за неочаквани събития по време на председателството на Съвета на ЕС, премиерът заяви, че ако каже, че сме подготвени, би означавало, че се надценяваме. Който и премиер тук да попитате, и той ще ви каже, че не са подготвени. Ще ни се струпа много - Източно партньорство, Западни Балкани, Брезкит, бюджетните рамки, европейската сигурност и отбрана, киберсигурността, обобщи премиерът.

Разчитам и на колегите в България - и на президента, и на председателя на Народното събрание, и на партиите в парламента. Месец преди председателството да казваш, че трябват предсрочни избори - само преди шест месеца им дадох да управляват, дадохме оставка. Не виждам това да е добър тон, но си е тяхна работа, заяви министър-председателят.

Guliver/Getty Images

БТА