Бизнесмен обвини сина на Доналд Туск, че  издавал търговски тайни
Бизнесмен обвини сина на Доналд Туск, че издавал търговски тайни / снимка: БГНЕС, архив

Полският бизнесмен Марчин Плихта твърди, че Михал Туск, синът на премиера Доналд Туск, му е издавал търговски тайни на своя работодател - Летище Гданск, пише днес "Впрост".

Плихта, собственик на фирмата "Амбер голд" и фалиралата вече авиокомпания "ОЛТ Експрес" (OLT Express), казва пред списанието, че Туск младши е предавал на неговата компания данни за цените, които конкурентната авиокомпания "Уиз еър" (Wizz Air) плаща на гданското летище за обслужването на един пътник. Тези данни са една от най-строго пазените тайни, защото става дума за големи пари, заявява Плихта.

Самият Михал Туск, също в интервю за "Впрост" отрича категорично това обвинение и казва, че в разговорите си с директора на "ОЛТ Експрес" е оперирал само с общодостъпни данни. Синът на премиер признава, че е знаел за съмнителната репутация на Плихта и обвиненията на полската Комисия за финансов надзор към фирмата му "Амбер голд". "Какво да ви кажа? Сглупих и това е", споделя Михал Туск пред списанието, което отбелязва, че бащата на младежа го е уговарял да мълчи и да не дава интервюта.

"Впрост" обвинява младия Туск и за това, че е работил като "пи ар" за дъщерната на "Амбер голд" авиокомпания още когато е бил журналист в локално издание на вестник "Газета виборча". Според списанието в "ОЛТ Експрес" Михал Туск е получавал по 5950 злоти (1460 евро) месечно, а от работата си на летището - 3200 злоти (785 евро), пише БТА.

"Газета виборча" отбелязва, че преди седмица Михал Туск е признал пред вестника, че покрай работата си на гданското летище си е докарвал допълнителни доходи от "ОЛТ Експрес", като й осигурявал "пресуслуги" и "анализ на авиотрафика в Гданск".

Варшавската печатна медиа е поместила на уебсайта си анкета с въпрос дали премиерът Доналд Туск трябва да направи официално изявление по случая. Днес в ранния следобед превес (44 на сто) вземат хората на мнение, че синът е възрастен човек и сам е отговорен за себе си. Други 26 процента също отговарят с "не", защото според тях обвиненията на бизнесмена Плихта целят отклоняване на вниманието от главния проблем - скандала около "Амбер голд".