/ снимка: Reuters

Опозиционният лидер и бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили е развил сериозни неврологични заболявания в резултат на изтезания и малтретиране в ареста, съобщи независим медицински съвет.

Саакашвили обяви гладна стачка в продължение на 50 дни в ареста, за да протестира срещу задържането му за злоупотреба със служебно положение. Той определи ареста си като "политически".

53-годишният прозападен реформатор прекрати гладуването, след като беше настанен ​​в критично състояние във военна болница в източния град Гори в Грузия.

Саакашвили e настанен в затворническа болница след седмици на гладна стачка

Саакашвили е развил редица неврологични заболявания "в резултат на изтезания, малтретиране, неадекватни медицински грижи и продължителна гладна стачка", казаха лекарите, които са го прегледали в ареста.

В изявлението им се казва, че той е бил диагностициран с потенциално животозастрашаващо мозъчно заболяване, енцефалопатия на Вернике и с посттравматично стресово разстройство, наред с други състояния.

Психиатърът Мариам Джишкариани съобщи, че усложненията в "резултат на психологическото изтезание на Саакашвили в затвора", могат да доведат до загубата му на работоспособност, ако не му бъде предоставена подходяща медицинска помощ.

Експрезидентът на Грузия Михаил Саакашвили е изгубил съзнание в затвора

По-рано през ноември Саакашвили обяви, че е бил подложен на психологически изтезания, включващи смъртни заплахи, лишаване от сън и физическо насилие.

Бях измъчван, третираха ме нечовешко, пребиваха ме и унижаваха“, каза той.

Amnesty International определи отношението към Саакашвили като "не просто селективно правосъдие, а очевидно политическо отмъщение".

Президентът на Грузия от 2004 до 2013 г. Саакашвили беше арестуван на 1 октомври, малко след като тайно се завърна в Грузия от изгнание в Украйна.

БГНЕС