/ БГНЕС
Бившият грузински президент и лидер на опозицията Михаил Саакашвили, който е в затвора и от началото на октомври е обявил гладна стачка, е бил прехвърлен днес в затворническа болница. Това съобщо службата за изтърпяване на наказанията, предаде Франс прес.

Михаил Саакашвили е бил нападнат и жестоко пребит в Атина

За да се избегне влошаване на здравословното състояние на Михаил Саакашвили и имайки предвид повишения риск за сигурността му, той беше прехвърлен от затвор номер 12 в медицинско заведение за лишени от свобода номер 18, се казва в съобщението.

53-годишният Саакашвили беше арестуван на 1 октомври, след като се върна в Грузия в навечерието на местните избори, за да окуражи опозицията и както каза той самият, "да спаси страната".

Саакашвили беше изпратен в затвор в град Рустави, южно от столицата Тбилиси, където обяви гладна стачка.

През октомври тази година той бе обвинен в незаконно пресичане на границата и може да получи до пет години затвор.

Президентката на Грузия Саломе Зурабишвили каза миналата седмица, че Саакашвили се е върнал в страната, за да дестабилизира грузинската политика и че никога няма да бъде помилван.

Управляващата партия в Грузия победи във втория тур на парламентарните избори

Междувременно майката на бившия държавен глава - Гиули Аласания съобщи, че синът й е бил изведен от затвора с хеликоптер и откаран в неизвестна посока, предаде ТАСС.

Депутатката от Върховната рада на Украйна Елизавета Яско, за отношенията си с която Саакашвили съобщи малко преди ареста си, написа във "Фейсбук", че по непотвърдена информация бившият президент ще бъде откаран във военна болница в град Гори.