/ БГНЕС
Намиращият се в затвора бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили, който е в гладна стачка от седем седмици, е паднал и изгубил съзнание, каза адвокатът му, цитиран от Асошиейтед прес.

Адвокатът Бека Басилая каза, че той е бил на посещение при Саакашвили, когато бившият президент припаднал. Според Басилая той е бил изнесен от стаята за свиждане на носилка и състоянието му е стабилно.

Състоянието на Михаил Саакашвили, който преди няколко часа изгуби съзнание след падане в болницата на затвора, е стабилизирано, съобщи днес реаниматоложката на затворническата болница, цитирана от ТАСС. "Пациентът е в напълно стабилно състояние. Хемодинамиката, оксигенацията, дихателните параметри са нормални", каза тя. Според нея Саакашвили в момента е в съзнание.

Медицинска експертна група, сформирана от службата за омбудсмана, обаче каза, че здравето на Саакашвили се влошава и той трябва да бъде преместен от болницата на затвора в частна клиника, където може да му се осигури нужното лечение. Според експертите Саакашвили страда от бъбречни и неврологични проблеми.

Саакашвили напусна Грузия през 2013 г. и се установи в Украйна. По-късно той беше признат за виновен задочно за злоупотреба с власт и беше осъден на шест години затвор. Той беше арестуван на 1 октомври, след като се върна в Грузия преди местните избори, за да подкрепи опозицията.
БТА