Иран е изстрелял над 300 безпилотни самолета камикадзе, крилати и балистични ракети към територията на Израел, заяви говорителят на Израелските отбранителни сили контраадмирал Даниел Хагари. Той заяви, че отбранителните системи на Израел и неговите съюзници в региона са прихванали по-голямата част от ракетите и дроновете. По думите му десетки от тях са били свалени извън територията на страната, съобщи Би Би Си.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Вашингтон е "помогнал на Израел да унищожи почти всички" от тях.

БТА/БГНЕС

"Иран и неговите марионетни сили, действащи от Йемен, Сирия и Ирак, извършиха безпрецедентно въздушно нападение срещу военни цели в Израел", заяви стопанинът на Белия дом и остро осъди въздушната атака.

Байдън съкрати пътуването си до Делауеър и се върна в Белия дом в момент, когато напрежението в Близкия изток нараства.

След като разговаря с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, той заяви: "Ще свикам колегите си лидери от Г-7, за да координираме единен дипломатически отговор на дръзката атака на Иран."

Иран нанесе за пръв път в историята си директен удар срещу Израел (ВИДЕО)


Корпусът на гвардейците на Ислямската революция на Иран заяви, че нападението е било насочено към "конкретни цели" и е извършено "в отговор на повтарящите се престъпления на ционисткия режим [Израел], включително нападението срещу иранското консулство в Дамаск".

Ударът на няколко ирански ракети е нанесъл незначителни щети на израелски военен обект, заяви Хагари. Той не уточни за кое съоръжение става дума. Според израелските медии е възможно да е била повредена военна база в пустинята Негев в южната част на Израел.

В неделя сутринта израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че е приключил оценката на оперативната обстановка заедно с висши служители в областта на отбраната.

БТА/БГНЕС

"Заедно със Съединените щати и други партньори успяхме да защитим територията на държавата Израел. Имаше много малки щети - това е резултат от впечатляващи операции на ЦАХАЛ", каза той.

Въпреки това той добави: "Това не е краят на кампанията - трябва да останем бдителни и внимателно да следваме инструкциите, издадени от ЦАХАЛ и Командването на вътрешния фронт. Трябва да бъдем подготвени за всеки сценарий. В същото време отблъснахме най-голямата вълна от нападение и го направихме успешно".

Израелската служба за спешна помощ съобщи, че седемгодишно бедуинско момиче е било ранено от шрапнел от падащи отломки в южния квартал Арад.
Малко след началото на атаката Иран направи изявление, в което заяви, че няма да нанася нови удари, но предупреди Израел да не предприема ответни действия, а САЩ - да не се намесват.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху коментира нощните удари по израелска територия с думите: "Прехванахме [ракетите и дроновете]. Блокирахме ги. Заедно ще победим!"

Историята на Израел и Иран – от съюзници до заклети врагове

Как се разви атаката

В събота вечерта израелската армия съобщи, че Иран е изстрелял безпилотни самолети към израелска територия, включително през иракска територия. Малко след това иранската армия изстреля балистични и крилати ракети.

Израел, Ливан и Ирак затвориха въздушните си пространства, а Сирия и Йордания приведоха в готовност системите си за противовъздушна отбрана.

Въоръжените сили на САЩ, както и на техните съюзници - Великобритания, Франция и Йордания, участваха в прехващането на иранските ракети и дронове.
След като стана известно за ударите по Израел, по улиците на иранските градове се проведоха масови акции в подкрепа на тези действия.

"Франция разполага с много добри технологии, самолети, радари - и знам, че те допринасят за патрулирането на въздушното пространство", заяви говорителят на ЦАХАЛ, като добави, че не разполага с точна информация дали френските самолети са свалили ирански ракети.

БТА/БГНЕС

Самолетите на британските кралски военновъздушни сили в региона на Близкия изток "ще прехващат при необходимост всякакви въздушни атаки в рамките на обсега", заявиха от Министерството на отбраната на Обединеното кралство. Министърът на отбраната Грант Шапс заяви, че в региона са изпратени допълнителни въздушни средства, включително изтребители и самолети за зареждане с гориво.

От Съвета за национална сигурност към Белия дом заявиха, че според тях иранските удари по Израел ще продължат няколко часа. Президентът Джо Байдън прекъсна отпуската си и се намира в Белия дом, където следи развитието на събитията. Говорителка на администрацията потвърди позицията му, че подкрепата за Израел в противопоставянето му с Иран ще бъде непоколебима.

Британският министър-председател Риши Сунак нарече атаката на Иран срещу Израел безразсъдна и подчерта, че Обединеното кралство "ще продължи да защитава сигурността на Израел и на всички наши регионални партньори".

Франция също осъди иранските удари по Израел като заплаха за регионалната стабилност.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също осъди нападението на Иран срещу Израел. Той призова за незабавно прекратяване на военните действия от всички страни.

Какво се случи преди удара

Иран обеща да отговори на удара по консулството си в Дамаск на 1 април, при който загинаха седем членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, включително влиятелният генерал Мохамед Реза Захеди.

Официално Израел не е признал участието си в удара. Въпреки това фактът, че именно израелците стоят зад нападението, не подлежи на съмнение от никого.
Техеран директно обвини Израел в отговорност и заплаши с последствия.

През нощта на 14 април иранският министър на отбраната Мохамед Реза Аштиани също отправи предупреждение към трети страни - всяка държава, която "отвори въздушното си пространство или територията си за нападения срещу Иран от страна на Израел", ще получи остър отговор от Техеран, цитира думите му полуофициалната информационна агенция Mehr.

БТА/БГНЕС

През последните няколко дни се очакваше ирански удар, а израелските военни сили бяха поставени в повишена готовност. В неделя - работен ден в Израел - в страната бяха отменени учебните занятия.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че страната е подготвена за директна иранска атака.

"Готови сме за всеки сценарий, както отбранителен, така и нападателен. Държавата Израел е силна. ЦАХАЛ са силни. Общността е силна. Оценяваме факта, че САЩ застават зад Израел, че Великобритания, Франция и много други държави ни подкрепят", заяви Нетаняху.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС