Нападението на Иран срещу Израел беше осъдено от десетки страни по целия свят и много световни лидери изразиха безпокойство от ескалация на военните действия в Близкия изток.

Председателката на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен осъди безпрецедентното нападение на Иран срещу Израел и призова всички страни да покажат сдържаност, предаде ДПА.

"Осъждам силно явната и неоправдана атака на Иран срещу Израел. Призовавам Иран и неговите проксита незабавно да прекратят тези атаки", написа тя в "Екс".

Иран нанесе за пръв път в историята си директен удар срещу Израел (ВИДЕО)

"Сега всички участници трябва да се въздържат от по-нататъшна ескалация и да работят за възстановяване на стабилността в региона", добави Фон дер Лайен.

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш заяви, че "осъжда категорично силната ескалация" и призова за "незабавно спиране на военните действия". 

"Тези удари заплашват да разпалят напрежение и да дестабилизират района. Иран за пореден път показва, че възнамерява да сее хаос в собствения си заден двор", се казва в изявление на британския премиер Риши Сунак.

Президентът на САЩ Джо Байдън похвали американските сили, че са помогнали на Израел да свали "почти всички" безпилотни самолети и ракети, изстреляни от Иран, и обеща да координира глобалния отговор на безпрецедентната атака на Техеран, предаде АП.

"Иран и неговите марионетни сили, действащи от Йемен, Сирия и Ирак, извършиха безпрецедентно въздушно нападение срещу военни цели в Израел", заяви стопанинът на Белия дом и остро осъди въздушната атака.

Украинският президент Володимир Зеленски осъди ударите на Техеран срещу Израел и призова за обединен глобален отговор срещу "терористичните" атаки от Русия и Иран. „Действията на Иран застрашават целия регион и света, точно както действията на Русия застрашават с по-голям конфликт“, написа Зеленски на мрежата X. Той добави, че "очевидното сътрудничество между двата режима в разпространяването на терора трябва да се сблъска с решителния и обединен отговор от света".

Безпрецедентното нападение на Иран срещу Израел (ОБЗОР)

Зеленски каза, че "Украйна осъжда атаката на Иран срещу Израел с помощта на дронове и ракети". Русия използва огромен брой ирански дронове във войната си срещу Украйна и Зеленски свърза опита на Украйна и Израел. „Ние в Украйна знаем много добре ужаса на подобни атаки от страна на Русия, която използва същите дронове „Шахед“ и руски ракети, същата тактика на масирани въздушни удари“, пише той.

Мнозина в Украйна се оплакаха, че подкрепата на Запада за Израел в събота е била по-широкообхватна от подкрепата за Украйна, цитирайки международните усилия за прихващане на ракети и дронове. Зеленски каза, че само „осезаема помощ“ може да спре ракети и безпилотни самолети. Той настоя и за деблокирането на американската военна помощ за Украйна, която отдавна е стопирана в Конгреса. „Изключително важно е Конгресът на Съединените щати да вземе необходимите решения за укрепване на съюзниците на Америка в този критичен момент“, каза той. 

Руското външно министерство заяви днес, че е изключително обезпокоено от иранските удари по Израел и призова всички страни от конфликта да проявят сдържаност. Същевременно според него напрежението ще остане високо, докато не се разреши конфликтът между Израел и палестинците, предаде Ройтерс.

„Изразяваме извънредна загриженост от поредната опасна ескалация на напрежението в региона. Призоваваме всички въвлечени страни да проявят сдържаност“, посочва министерството в изявление, публикувано след удара.

Русия отбеляза, че Техеран е заявил, че атаката е извършена в рамките на правото му на самоотбрана след израелския удар по иранското консулство в Дамаск, което Москва осъди.

Русия, която има близки връзки с Иран, заяви че Западът е блокирал опитите на Съвета за сигурност на ООН да реагира на израелския удар по дипломатическия обект.

Припомняме, че Иран извърши първото си пряко нападение срещу своя заклет враг Израел. По данни на израелските военни при мащабната атака са били изстреляни над 300 безпилотни летателни апарата и ракети. Според военните по-голямата част от тях са били прихванати още извън границите на Израел.

Само малък брой ракети са попаднали на израелска територия и не са причинили смъртни случаи или големи щети.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Асен Георгиев, БТА