/ БГНЕС
Радостна глъч и смях на малки деца изпълват въздуха, докато се наслаждават на тръпката от виенското колело, количките и бързото влакче в увеселителен парк в централен Кабул.

Бащите им седят на атракционите с тях или гледат, правейки снимки - редки моменти на радост в Афганистан, където новините обикновено са мрачни. Но на майките сега е забранено правото да споделят спомените, които създават децата тук. 

Двадесетина афганистанки участваха в демонстрация в Кабул в защита на правата си

На жените вече не е позволено да посещават паркове в Кабул от твърдолинейните управляващи талибани, разказва BBC.

Наскоро на жените в Афганистан беше забранено и да влизат в басейни и фитнес зали в столицата. Очаква се ограниченията да бъдат разширени в цялата страна.

Сега афганистанките се страхуват какво още може да последва. За много жени и момичета в страната обаче не става дума за мащаба на действието, а за символиката на този ход  и какво разкрива той за намеренията на талибаните, откакто завзеха властта през август 2021 г.

„Всеки ден се събуждаме за нови ограничения“, разказва млада студентка. „Имах късмет, че завърших средно образование, преди да дойдат талибаните. Но сега се страхувам, че университетите може да бъдат затворени за жени. Мечтите ми ще свършат“, опасява се тя.

Талибаните: Неоснователно е безпокойството за правата на жените в Афганистан

Наскоро тя се явила на приемен изпит в университет и с разочарование разбрала, че предметът, който иска да учи – журналистика – вече не е достъпен за жени.
BBC