Германия трябва да разреши на блокирания газопровод "Северен поток 2" да започне да изпомпва руски природен газ, за да "не се налага хората да мръзнат през зимата и за да не пострада сериозно промишлеността ни", заяви заместник-председателят на германския парламент Волфганг Кубики.

Коментарите му предизвикаха остра реакция от страна на Киев, където външният министър Дмитрий Кулеба заяви, че "пристрастяването към руския газ убива".

Газопроводът е завършен, но в края на февруари Берлин отказа да разреши пускането му в експлоатация в отговор на руската инвазия в Украйна.

Кубицки, член на Свободните демократи (СвДП) на финансовия министър Кристиан Линднер, призова за активиране на газопровода "възможно най-скоро", за да се напълнят газовите хранилища преди зимата.

Газопровод от Испания до Франция може да бъде готов за девет месеца

Той заяви, че "няма разумна причина да не се отвори "Северен поток 2", тъй като Германия вече получава газ по по-стария газопровод "Северен поток" от Русия към Германия. Получаването на "газ от "Северен поток 2" не е по-неморално, отколкото от "Северен поток 1". Това е просто различна тръба", казва той.

Вносът през "Северен поток" наскоро спадна до едва 20 % от капацитета - спад, за който руският "Газпром" обвинява забавеното връщане на газова турбина, но според германски и европейски служители е политически мотивиран.

Кубицки заяви, че откриването на "Северен поток 2" ще провери дали руският президент Владимир Путин е готов да увеличи доставките на газ за Германия. Миналия месец руският лидер заяви: "Все още имаме един готов маршрут - това е Северен поток 2. Можем да го пуснем в експлоатация."

Няколко членове на СвДП разкритикуваха забележките на Кубицки. "Северен поток 2" е мъртъв", заяви Мари-Агнес Щрак Цимерман, депутат от СвДП, която председателства комисията по отбрана в Бундестага. 
БГНЕС