Испанският министър на енергетиката и околната среда заяви пред местни медии, че отсечката от газопровода от Испания до Франция може да бъде готова за девет месеца и да увеличи капацитета за износ на газ с 20-30 %, според публикация във "Financial Times".

В четвъртък германският канцлер Олаф Шолц изрази подкрепа за нов газопровод, като добави, че го е обсъдил с лидерите на Испания, Португалия и Франция, както и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи "Markets Insider".

Междувременно португалският министър-председател Антониу Коста изрази подкрепата си в четвъртък в Туитър: "Германия може да разчита на 100 процента на ангажимента на Португалия за изграждането на газопровод."

Германия обяви планове за нов газопровод в Европа

Приливът на ентусиазъм за новото средство за доставка на газ идва в момент, когато Европа е изправена пред най-тежката си енергийна криза от десетилетия насам. Русия намали доставките на газ за Европа, а неотдавна намали потоците по газопровода "Северен поток 1" до едва 20 % от капацитета си.

Иберийският полуостров би могъл да послужи като ключов канал за алтернативни доставки на газ, тъй като той приютява голяма част от капацитета на Европа за внос на втечнен природен газ. Германският министър Шолц също заяви в четвъртък, че трябва да има "други връзки между Северна Африка и Европа, които ще ни помогнат да диверсифицираме нашите [енергийни] доставки".

Преди нахлуването на Москва в Украйна руските доставки представляваха около 40% от търсенето на енергия в Европа. Сега други държави, включително САЩ, увеличиха износа на втечнен природен газ за Европа, за да помогнат за запълване на недостига. 
БГНЕС