Германското правителство е създало холдингово дружество за евентуална национализация на бившата германска дъщерна на "Газпром" компания SEFE (Securing Energy for Europe, наричана Gazprom Germania GmbH до 2022 г.). Това съобщи "Велт ам Зонтаг", позовавайки се на свои източници.

Холдингът е създаден тайно, за да може да се извърши национализацията в краткосрочен план. Отбелязва се, че бившият филиал на "Газпром" е под опеката на Германската федерална мрежова агенция.

ЕК ще подкрепи България в преговорите за газ


Германското министерство на икономиката и опазването на климата потвърди, че знае за създаването на такова дружество. "Това беше подготвено през май 2022 г. единствено като предпазна мярка за евентуални мерки за преструктуриране", заяви говорителка на министерството, цитирана от вестника.

"Велт ам Зонтаг" отбелязва, че двама юристи от германското подразделение на международната адвокатска кантора CMS са станали управляващи директори на дружеството.

На 14 юни Блумбърг цитира източници, според които германският канцлер Олаф Шолц е решил да не национализира Gazprom Germania GmbH, за да избегне евентуална ескалация на конфликта с Русия.
БГНЕС