/ Gulliver/Getty Images
В интервюто Ганц говори за това дали някога наистина се е доверявал на Нетаняху, дали все още вярва, че ще стане министър-председател по споразумението за ротация, което е подписал с премиера, и защо е уверен въпреки многото заплахи за сигурността, пред които е изправен Израел.

Държавният секретар на САЩ пристигна на посещение в Израел

На въпрос дали ще продължи да се сражава или да си сътрудничи с Бенямин Нетаняху, Ганц отговори, че неговата политическа сила е влязла в кабинета, за да си сътрудничи по време на извънредната здравна ситуация, гарнирана с „извънредни икономически и социални последици и предизвикателства за сигурността от Иран, Сирия, Ливан и Газа“.

"Направихме го за държавата Израел, като отстъпвахме на нашите принципи възможно най-малко. Все още смятам, че е погрешно да имаме министър-председател с три обвинения. Ние се присъединихме, за да имаме влияние върху системата отвътре.

Други просто говорят за всички проблеми; аз правя каквото е възможно, за да ги разреша". Запитан вярва ли на Нетаняху, Ганц отговори:“Вместо доверие има коалиционно споразумение и ние ще работим в съответствие със споразумението.

Нетаняху дава "последен шанс" на правителството на единството в Израел

Досега Нетаняху не е спазил една от най-фундаменталните части на споразумението, ангажиментът му за двугодишен бюджет. Той има програма да не изпълни ангажимента си за ротация в кабинета на министър-председателя.

Влязох в правителството с основен приоритет да помогна на Израел и вторичен приоритет за ротацията, така че ако постигна своя главен приоритет, а не втория, няма да съжалявам".

Лидерът на „Бяло и синьо“ раздели отговора си за това как ще работи с Нетаняху, без да му вярва. Ганц каза, че и преди е работил заедно със сегашния премиер по въпросите на сигурността и дипломацията в качеството си на началник на генералния щаб.

„И днес продължаваме да работим добре по тезци въпроси. Що се отнася до политиката, той ще продължи да прави това, което смята за правилно за него, а ние ще продължим да се справяме със ситуацията и да правим това, което е правилно за народа".

Макрон призова Израел да се откаже от плановете си за анексия на палестински територии

Ганц казва, че е знаел, че коалицията с Нетаняху ще бъде като „минно поле“, но е влязъл в нея, защото е имал цели, които трябва да постигне. „Ако не бяхме влезли, щеше ли да има споразумение с Обединените арабски емирства? Дали анексията би била предотвратена?

Ще бъде ли демокрацията ни невредима? Не е лесно да бъдеш в правителството, но е важно да си там. Израел е по-голям от нас с Биби. Тези, които се поставят над страната, не действат отговорно. Нетаняху би помогнал повече на Израел, ако работи по-малко за себе си".

Ротационният премиер изрази радостта си от сключеното мирно споразумение с ОАЕ. Според него то може да има положителен ефект на доминото. „Всичко за постигането на мир в Близкия изток или поне нормализиране на ситуацията трябва да бъде приветствано“, каза още Ганц.
БГНЕС