/ ThinkStock/Getty Images
САЩ потвърдиха днес, че блокират участието на Турция в програмата за бойни самолети F-35 заради решението й да купи руски ракетни системи С-400, които могат да послужат за разкриване на американски технологични тайни, предаде Франс прес.

"За съжаление, решението на Турция да придобие руски системи за противовъздушна отбрана С-400 прави невъзможно нейно продължаващо участие в програмата F-35", се казва в изявление на Белия дом.

Доналд Тръмп: Ситуацията с Турция е сложна и тежка

"Програмата F-35 не може да съществува успоредно с руска платформа за събиране на разузнавателни данни, които ще се използват, за да се разкрият най-модерни способности на програмата", се допълва в текста.

Говорителката на Белия дом Стефани Гришам добави, че купуването на руските системи от Турция ще има негативно въздействие върху взаимните оперативни действия на Турция с НАТО.

Белият дом обаче посочи, че отношенията със съюзника Турция са "многопластови" и сътрудничеството ще продължи, "без да се забравят ограниченията, налагащи се от присъствието на системата С-400".

Ердоган: Системите С-400 ще бъдат напълно инсталирани през 2020 г.

Изявлението изяснява позицията на президента на САЩ Доналд Тръмп дали Турция може да продължи да участва в програмата, за която Анкара произвежда компоненти, и да купи самолета, посочва ДПА.

Финансовите загуби за Турция от изключването й от програмата ще съставляват около 9 милиарда долара, поясни Пентагонът, цитиран от ТАСС.
БТА