/ iStock/Getty Images
САЩ прехвърлиха прага от 300 милиона поставени дози ваксини срещу COVID-19
"САЩ прехвърлиха прага от 300 милиона поставени дози ваксини срещу COVID-19 за 150 дни", каза служител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

ЕС официално премахна ограниченията за пътуване от САЩ

Агенцията отбелязва, че това се случва преди насроченото изявление от президента Джо Байдън, в което той ще направи равносметка на хода на ваксинационната кампания в страната.

Усилията на правителството на Байдън за ускоряване на ваксинациите се отплащат, като случаите на коронавирус, хоспитализациите и смъртните случаи от заразата са на най-ниските си нива от началото на пандемията, казват правителствени служители.

САЩ купуват половин милиард ваксини за по-бедните страни

Въпреки че Байдън "ще заяви ясно, че остава още много работа за вършене", за да се даде достоен отговор на пандемията, американската икономика бележи най-силното си оживление от десетилетия, каза Белия дом.

"Резултатите са осезаеми: Америка започва отново да изглежда като Америка и навлиза в радостно и свободно лято", посочи в изявление Белият дом. Новината идва само няколко дни след като САЩ отбелязаха печален рекорд, надхвърляйки 600 000 починали от коронавирус.

По брой смъртни случаи страната е на първо място в света, макар че други държави, включително Бразилия, Великобритания и Русия отбелязват по-висок дял на починали на глава от населението.

Над 2 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 са поставени в света

В изявлението на Белия дом се изтъква, че броят на смъртните случаи е намалял с 90 % след встъпването в длъжност на Байдън през януари, когато ежедневно умираха повече от 3300 американци, и се подчертават големите успехи в икономиката, след като хората се връщат на работа.

Изявлението се казва, че 175 милиона американци вече са получили поне една доза от ваксината, а 55 % от пълнолетното население е напълно ваксинирано.

Справянето с расовите дисбаланси във ваксинацията буди сериозни и продължаващи основания за тревога, каза Белият дом, но подчерта също и успехите в тази област.

В изявлението се казва, че през изминалия месец цветнокожите американци са били 54 % от ваксинираните в цялата страна, макар да съставляват към 40 % от цялото население.
БТА