Белгийските специални части, разположени от предиобед в квартал "Моленбек" в Брюксел, приключиха операцията, насочена към задържането на Салах Абдесалам, участник в атентатите в Париж.

Полицията се опита да открие Салах Абдесалам в "Моленбек", кварталът на Брюксел, известен като убежище и бастион на международния джихадизъм, но операцията приключи без успех. Никой не е бил арестуван, каза говорителят на белгийската прокуратура Ерик Ван Дер Сипт.

Тази сутрин същият говорител каза, че не може да заяви дали Салах се намирал действително в апартамента в "Моленбек", обкръжен от специалните части на полицията, придружавани от пожарникари и екипи за обезвредяване на експлозиви, припомня Франс прес.

По-рано днес телевизия Ер Те Ел съобщи, че Абдесалам е бил задържан "жив и без да окаже съпротива" в "Моленбек", но тази информация бе отречена от прокуратурата.

За Абдесалам бе съобщено, че е наел автомобила, използван за удара по концертната зала "Батаклан" във френската столица. Телевизия Ер Те Ел уточни, че той е бил в бригадата, открила огън по няколко нощни заведения в Париж.

Вестник "Дерниер йор" съобщава, че Абдесалам - френски гражданин, роден и израснал в "Моленбек" - е бил приятел от детинство с определяния за "мозък" на атаката в Париж от петък Абделхамид Адауд. Абдесалам е работил в депо на градския транспорт на Брюксел.

Поне двама от терористите, ударили Париж, са били в Сирия

В атаката от петък вечер е участвал и братът на Салах - Ибрахим, който се самовзриви на булевард "Волтер". Третият брат - Мохамед - бе задържан в Брюксел в събота, а днес бе освободен, без да му бъде повдигнато обвинение, защото имал добро алиби.

Освободиха един от братята Абдесалам, имал желязно алиби

Двама заподозрени заради нападенията в Париж са обвинени в Брюксел за тероризъм и участие в дейностите на терористична група, а после бяха пратени в предварителния арест. Според белгийската преса двамата са били в кола, идваща от Париж, която е била спряна за проверка в събота сутринта в Камбре, в Северна Франция. После колата е била прехваната отново от полицията в брюкселското предградие „Моленбек".

Третият мъж, който е пътувал с двамата в колата и който също е бил проверен в Камбре, като там е показал документи на името на Салах Абдесалам, както изглежда се е измъкнал за една бройка от френските власти. Тогава силите на реда, проверили колата, са я пуснали да продължи към Брюксел, защото по това време те не са имали информации за това, че Салах Абдесалам е играл роля в атентатите в Париж.

Същевременно стана ясно, че и италианската пътна полиция издирва един от заподозрените за терористичните нападения в Париж. Пътните полицаи в Торино и цялата северозападна област Пиемонте са инструктирани да търсят черен "Сеат Ибиса", шофиран от 32-годишния французин Батист Бюржи. Според неназовани източници заподозреният влязъл в Италия в неделя през граничния пункт Вентимиля.

Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов съобщи, че 23 души са задържани и са конфискувани 31 оръжия при обхватни операции тази нощ в рамките на извънредното положение, обявено след атентатите в Париж, предадоха Франс прес и ТАСС.

За последните 48 часа са били поставени под домашен арест общо 104 души, към които силите за сигурност проявяват специален интерес, добави министърът. Извършени са 168 административни обиска.

Обиските на потенциални ислямисти са извършени едновременно в 19 департамента на страната, включително в най-големите градове като Марсилия, Лион, Лил и Тулуза. Конфискувани са и наркотични вещества.

"Това е само началото. Тези действия ще продължат. Отговорът ни ще бъде мащабен и тотален. Тези, които посягат на републиката, ще бъдат задържани и държавата ще бъде непреклонна към тях", подчерта френският вътрешен министър.

Източник: БТА