Протестите в Беларус
Протестите в Беларус / БГНЕС
Властите в Беларус спряха множество информационни уебсайтове, съобщаващи за събитията в страната, обхваната от протести срещу авторитарния президент Александър Лукашенко, предаде Асошиейтед прес.

Беларуската асоциация на журналистите каза, че са спрени над 20 сайта, включително на финансираното от САЩ радио "Свобода" и на финансирания от Полша сателитен телевизионен канал "Белсат", съсредоточен върху Беларус.

Беларуското държавно издателство вчера спря да отпечатва водещите независими вестници "Народная воля" и "Комсомолская правда", посочвайки като причина проблеми с оборудването.

Лукашенко изпрати войски да пазят западната граница на Беларус

В Беларус избухнаха невиждани по размер и продължителност протести след президентските избори на 9 август, на които според официалните резултати Лукашенко спечели шести мандат. Протестиращите твърдят, че резултатът е манипулиран, и настояват Лукашенко да се оттегли от поста.

Миналата неделя в огромна демонстрация в беларуската столица Минск участваха около 200 000 души. Основната съперничка на Лукашенко на изборите Светлана Тихановска призова сънародниците си на протест и утре.

"Ние сме по-близо до мечтата си от всякога", каза тя във видеопослание от Литва, където намери убежище след изборите.
БТА