/ БТА
Нападението взе живота на 10 души
Американският президент Джо Байдън призова за забрана на щурмовите оръжия и за по-строги мерки за контрол върху огнестрелните оръжия след пореден случай, травмирал страната - стрелба с 10 жертви в щата Колорадо, предаде Ройтерс.

"Не бива да чакам и минута, нито пък час повече, за да предприема разумни стъпки, които ще спасят човешки живот в бъдеще", заяви президентът и добави: "Можем да забраним щурмовите оръжия".

"Това не е партиен, а американски въпрос, който може да спаси живота на хора, на американци. Длъжни сме да действаме", подчерта Байдън в Белия дом.

Полицията идентифицира стрелеца в супермаркет в Колорадо

"Можем да забраним автоматичните оръжия в тази страна", добави той.

Президентът направи изявление, преди да отпътува на посещение в Кълъмбъс, щата Охайо, за отбелязване на 11-ата годишнина от подписването на закона за достъпно здравно осигуряване, известен като "Обамакеър".

Масовата стрелба в град Боулдър, Колорадо, беше извършена дни след убийството на осем души в салони за масаж в Атланта, което отново прикова вниманието към насилието с огнестрелно оръжие в САЩ.

До вчера вечерта знамената на Белия дом бяха спуснати наполовина в памет на загиналите в Атланта. Те бяха отново издигнати, но само до тази сутрин, когато пак бяха спуснати заради масовото убийство в Боулдър.
БТА