Президентът на САЩ Джо Байдън призова американските граждани, които не са съгласни с решението на Върховния съд, с което бяха отменени конституционните гаранции за правото на аборт, да продължат протестите си.

Гугъл ще трие местоположението на потребители при посещения за аборт в САЩ

"Продължавайте да протестирате и да изразявате гледната си точка. Това е наистина изключително важно", каза Байдън, цитиран от пресцентъра на Белия дом. Президентът отговори на въпрос какво ще каже на участниците в масовата демонстрация, която се проведе пред сградата на американската администрация предишния ден.

Той заяви, че е помолил екипа си да прецени дали има право да наложи извънредно положение в здравеопазването след решението на Върховния съд относно абортите.

Американките протестират в защита на правото на аборт

Контролираният от консерваторите Върховен съд, преразглеждайки прецедента по делото "Роу срещу Уейд" от 1973 г., отмени конституционните гаранции за правото на прекъсване на бременност и позволи на американските щати сами да регулират тази област. Почти половината от 50-те щата планират да забранят или значително да ограничат абортите на своя територия. Досега американските власти не са имали право да регулират прекъсването на бременността през първия триместър, а през втория триместър административната намеса е била разрешена само в интерес на запазването на здравето на майката.

Байдън нарече решението на Върховния съд относно липсата на конституционно право на аборт "ужасяващо" и обеща, че американските мъже, а не само жените, ще усетят последиците от него.

БГНЕС