Президентът на САЩ Джо Байдън обяви военна помощ за Украйна за почти 8 млрд. долара.

„Днес обявявам увеличаване на помощта за сигурността на Украйна и серия от допълнителни действия, за да помогнем на Украйна да спечели тази война“, заяви Байдън в изявление, в което обаче не се споменава очакваната зелена светлина за Киев да изстрелва произведени в САЩ ракети с далечен обсег към Русия.

„Разпоредих на Министерството на отбраната да разпредели всички останали средства за подпомагане на сигурността, които са били отпуснати за Украйна, до края на мандата ми. Като част от тези усилия Министерството на отбраната ще разпредели оставащите средства по Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна до края на тази година. Също така съм разрешил 5,5 млрд. долара от президентските правомощия за изтегляне на средства, така че моята администрация да може да използва напълно финансирането, отпуснато от Конгреса, за да подкрепи изваждането на американското оборудване за Украйна и след това да попълни американските запаси“, за казва в изявлението от Белия дом.

Министерството на отбраната обяви също 2,4 млрд. долара помощ за сигурност по линия на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, която ще осигури на Украйна допълнителна противовъздушна отбрана, безпилотни летателни системи и боеприпаси „въздух-земя“, както и ще укрепи отбранителната индустриална база на Украйна и ще подкрепи изискванията ѝ за поддръжка и поддържане.
Байдън също така обяви предоставянето на боеприпаси с голям обсег на действие AGM-154 JSOW.

Министерството на отбраната ще ремонтира и предостави на Украйна допълнителна батарея за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ и ракети. Както и обучението на 18 пилоти на F-16.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че обявената от Съединените щати военна помощ в размер ще помогне на страната му да постигне победа срещу Русия.

„Ще използваме тази помощ по възможно най-ефективния и прозрачен начин, за да постигнем основната ни обща цел: победа на Украйна, справедлив и траен мир и трансатлантическа сигурност“, заяви Зеленски в публикация в социалните мрежи.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС