/ / iStock/Getty Images
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е „малко вероятно“ да посети Украйна, когато пътува до Европа за срещата на върха на Групата от седемте и срещата на лидерите на НАТО в Германия и Испания по-късно тази седмица, предава CNN.

В събота Байдън ще пътува до Шлос Елмау в Южна Германия, за да присъства на срещата на върха на лидерите на Г-7, среща, която се очаква да включва фокус върху продължаващата война в Украйна. На 28 юни държавният глава ще пътува до Мадрид, Испания, за срещата на върха на НАТО през 2022 г. – друг съюз, който помага на Украйна на фона на военните успехи на Русия.

Решението да се избегне пътуване до Украйна, идва по-малко от седмица, след като администрацията на Байдън обяви, че предоставя допълнителна военна помощ от 1 милиард долара на Киев за борба с Русия. Пакетът включва доставки на допълнителни гаубици, боеприпаси и системи за брегова отбрана.

Байдън, разговаряйки с представители на пресата, докато се разхождаше по пясъка в Рехобот Бийч, Делауеър, също каза в понеделник, че вярва, че е “много вероятно” Украйна да стане член на Европейския съюз.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в петък, че Комисията е препоръчала Украйна да получи „статус на кандидат“ за присъединяване към ЕС.

Малко след препоръката в петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че този ход изисква „повишено внимание“ на Москва. Същият ден руският президент Владимир Путин каза в реч, че ЕС „напълно е загубил политическия си суверенитет“ и че „неговият елит танцува на чужда мелодия, нанасяйки вреда на собственото си население“.

Украинските лидери – включително президента на нацията Володимир Зеленски – призовават Байдън да посети страната им от пролетта.



„Мисля, че ще го направи. Искам да кажа, това е негово решение, разбира се“, каза Зеленски пред „Състоянието на съюза“ на CNN през април. “А относно ситуацията с безопасността, зависи. Имам предвид това. Но мисля, че той е лидерът на Съединените щати и затова трябва да дойде тук, за да види”.

Досега Байдън не е преминавал в Украйна, но посети съседна Полша.