/ БГНЕС
Държавният глава на САЩ Джо Байдън е потвърдил участието си в срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 28-30 юни в Мадрид. Това обяви министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес в интервю за радио Cadena SER.
 
„Байдън потвърди присъствието си. И освен страните от НАТО, както и Швеция и Финландия, премиерите и президентите на Австралия, Нова Зеландия, Япония и Южна Корея също потвърдиха своето участие“, цитира медията думите на министъра.
 
„Никой не може да отрече, че Швеция и Финландия <...> са демократични страни“, добави тя. „В Турция имаме пример, който може да бъде по-критикуван [по отношение на демокрацията]“, коментира Роблес по отношение на съпротивата на Анкара на членството в Алианса на двете скандинавски страни.
 
„Ако украинското правителство поиска [да изпрати войници за обучението им в Испания], <...> без съмнение бихме били готови“, каза министърът. Коментирайки възможността за доставка на танкове Leopard в Украйна, Роблес поясни, че „те не са били експлоатирани от много години“.
 
„Трябва да се направи съответен ремонт“, подчерта тя и добави, че такава възможност съществува. В същото време ръководителят на ведомството подчерта, че въпросите за доставките на оръжие за Украйна се координират в рамките на НАТО.
 
Cadena SER