Един пилот е загинал в неделя, когато изтребител руско производство се е разбил в планински район в Северна Венецуела по време на тренировъчни учения преди парада по случай независимостта на страната, съобщи президентът Мадуро, цитиран от АФП.

"Със съжаление съобщавам, че по време на тренировъчните маневри самолет на нашата Боливарска военна авиация падна на земята, което доведе до физическата загуба на заслужилия пилот полковник Паулино Хосе Милан Сабино", написа президентът в Twitter.

В изявлението на въоръжените сили се казва, че самолетът "се е разбил на земята" около 13:45 GMT на 2 юли в община Гуаикайпуро, в щата Миранда, на около 31 км от Каракас.

Самолетът, Сухой-30, е имал двама членове на екипажа. И двамата са успели да катапултират, но Сабино "е починал, когато е паднал на земята", допълват въоръжените сили.

Изтребител F-18 се разби във военновъздушна база в Сарагоса (СНИМКА/ВИДЕО)

През изминалата седмица военни самолети прелетяха над Каракас и други градове по време на тренировъчни маневри за отбелязване на 5 юли 1811 г. - датата на подписване на акта за обявяване на независимостта от Испания.

Венецуела и Русия, един от основните ѝ съюзници заедно с Иран, Китай и Турция, са подписали споразумения за военно сътрудничество още по времето на правителството на покойния Уго Чавес, управлявал от 1999 до 2013 г.

Сред покупките на военно оборудване Венецуела придобива 24 самолета Су-30МК2 през 2006 г., за да замени френските Dassault Mirage.

През септември 2015 г. двамата членове на екипажа на самолет Сухой-30 загиват, когато се разбиват на земята при опит да прихванат "нелегален самолет" в югоизточния щат Апуре, на границата с Колумбия.

Други двама военни пилоти загинаха през октомври 2019 г. при катастрофа на друг Сухой-30.

Един от най-смъртоносните инциденти във венецуелската военна авиация се случва на 3 май 2009 г., когато хеликоптер МИ-35 руско производство се разбива на земята, при което загиват 18 души, 17 от които военнослужещи.
БГНЕС