Изтребител МиГ-29 с монтирани двигатели от Полша е готов за летателна експлоатация. Това съобщиха от Военновъздушните сили в своята официална страница във Фейсбук.

Очаквам да има облитане на материални части и още един изтребител МиГ-29 да влезе в строя с двата двигателя, които страната ни получи от Полша, каза в средата на май служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по време на парламентарния контрол.

България получи по един самолетен двигател за МиГ-29 от Полша в края на март и средата на май. Още през януари Стоянов съобщи, че два двигателя за МиГ-29 ще пристигнат от Полша.

България получи втория самолетен двигател за МиГ-29 от Полша


Изтребителите МиГ-29 могат да летят още доста време в зависимост от това дали ги поддържаме, каза през февруари в интервю за БТА командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев.

„Ако имаме възможност да ги поддържаме – изтребителите ще летят. Ако се окаже, че не може да доставим необходимите резервни части, което напоследък е факт, ще спрат скоро. Много е важно дали ще съумеем да доставим резервни части. Самолетите имат ресурс, но събитията през последната година показаха, че поддръжката ще става все по-трудна“, обясни той.

Командирът добави, че МиГ-29 могат да продължат да бъдат използвани до 2029 – 2030 г., ако има резервни части за тях.