Атентаторът от Норвегия се оказва плагиат
Атентаторът от Норвегия се оказва плагиат / снимка: Reuters

Нападателят от Осло и Ютьоя може да се окаже и обикновен плагиат, пише вестник "Фигаро", като се позовава на норвежкия всекидневник "Верденс ганг".

Анализатори на манифеста на Андерш Брайвик са установили, че ключови елементи в него са били взети директно от писанията на американския терорист Тиодор Джон Казински, известен с прякора Унабомбър, който уби трима души и рани двайсетина, като им изпрати колети-бомби в интервала 1980-1990 г.

Други пасажи от манифеста на Андерш са почти сходни с писанията на Казински, но в тях единствено думата "крайнодесни убеждения" е заменена с "многокултурен модел".

Казински е американски математик и яростен екоактивист, както и талантлив университетски преподавател. Дипломиран от университетите в Харвард и Мичиган, той преподавал в Баркли, преди да напусне университета през 1969 г., да се изолира в къщурка в Монтана и да започне няколко години по-късно терористичната си кампания. Той беше арестуван през 1996 г. Сега се намира във федерален затвор.

Манифестът си Андерш Брайвик е писал години наред. После той го е разпространил по електронна поща и го качил в интернет броени часове преди да извърши кървавите нападения в петък.

Финландски издания писаха, че Андерш пратил манифеста си и на крайнодесни финландски лидери, отбелязва БТА.

Вестник "Тагесшпигел" твърди, че норвежецът изпратил манифеста на редица крайнодесни организации в цяла Европа и в САЩ, предаде ИТАР-ТАСС.