/ iStock/Getty Images
Биткойнът изглежда толкова нестабилен, че някои биха могли да твърдят, че движенията му нагоре и надолу се предсказват с магическа кристална топка, гледане на кафе или втренчване в звездите. Попитайте Марен Алтман, астроложка за криптовалути и инвеститор, пише CincoDias.

220 милиона на сметището изхвърли компютърджия, никой не ги търси

Тя следи движенията на звездите и планетите, за да прогнозира колебанията в цената на биткойн от миналото лято. И докато много хора може да се присмиват на нейните методи, тя е спечелила милион последователи в социалната мрежа TikTok.
  Миналата седмица 22-годишната жена каза на феновете си да внимават за промяна на цените на 11 януари. Защо? Сатурн щеше да се пресече с Меркурий. А биткойнът падна с цели 21% през този ден, като падна изведнъж след възхода си, при който удвои цената си от началото на декември, за да достигне рекордните 42 000 долара миналата седмица.

„Никога няма да кажа на някого да купува това или онова“, казва Алтман. „Мога да предвиждам траектории на цените, но не се преструвам, че съм финансов съветник, който е наясно с конкретните обстоятелства, и затова никога не давам съвети за покупка или продажба.“

Биткойнът пак излетя до невиждани исторически висоти

За непосветените - Меркурий представя данни за цените на биткойн, а Сатурн е индикатор за спирачка. Въпреки че много хора могат да се доверят на анализа на Алтман толкова, колкото на всеки хороскоп, тя е сред нарастващата група млади инфлуенсъри в TikTok, които започнаха да коментират криптовалутата, след като цените й се повишиха през 2020 г.

Тази група се присъедини към „бандата на биткойн“, чиито мистериозни движения смущават дори много финансови анализатори, които казват, че криптовалутите нямат основните данни, използвани за оценка на традиционните активи.

„Малко съм скептичен по отношение на прогнозите за биткойн“, казва Крейг Ерлам, анализатор във форекс брокера OANDA. "Мисля, че това е просто група хора, които го крепят, опитвайки се да оправдаят всяка причина да бъдат оптимисти."

Биткойнът скочи 5 пъти от началото на 2020 г., което кара инвестиционните банки да прогнозират повече бъдещи печалби. Citigroup заяви, че биткойнът може да достигне $ 318 000, а JPMorgan Chase - $ 146 000.

А какво предвиждат звездите за любимата криптовалута в света? „Виждам някои благоприятни показатели в края на месеца и особено през февруари и началото на март“, каза Алтман, чието гледане на астрологичните карти на биткойн се основават на датата на генезисния блок на монетата, еквивалентен на рождения му ден.

"Въпреки това в средата на март виждам голяма корекция. Средата на април също е по-малко оптимистична. Май е към покачване".

Превод и редакция: DarikNews