Твърд диск в сметище в Уелс може би съдържа огромно богатство, което никой не иска да потърси
Твърд диск в сметище в Уелс може би съдържа огромно богатство, което никой не иска да потърси / iStock/Getty Images
Уелски компютърджия, изхвърлил на боклука твърд диск, съдържащ еквивалента на днешни 220 милиона британски паунда в биткойн, предложи на местния съвет 55 милиона награда, за да разровят сметището за скъпоценната находка, съобщи „Сън“.

35-годишният Джеймс Хауелс съхранявал 7500 биткойни на своя компютър през 2009 г., когато цифровата валута на практика не струвала нищо. По-късно – през 2013 г., той случайно изхвърлил твърдия диск на сметище близо до дома си в Нюпорт, Уелс.

Оттогава цената на биткойните скочи и неговият „виртуален портфейл“ сега възлиза на около 220 милиона британски лири. IT инженерът многократно се обръща към местната община за съдействие да бъде разровено сметището, но оттам неизменно му отказват съдействие.

Дори предложената от него награда от 55 млн. паунда – 25% от стойността на имането към момента, не се оказа достатъчно силен стимул за общинарите.

„Имах два еднакви твърди диска и изхвърлих погрешния. Знам, че не съм единственият човек, който е допускал тази грешка, но обикновено това не струва на човек над 200 милиона британски лири“, разказа Джеймс Хауелс.

„Остава ми само да се смея на това, какво друго да направя“, философства той. „Но знам, че там някъде има заровено съкровище, и това там е на мястото на сметището."

35-годишният баща на две деца е убеден, че дори след 7 г. в депото за смет твърдият диск все още ще бъде в достатъчно добро работно състояние, за да извлече файловете на Биткойн.

„Няма абсолютна гаранция за това заради средата, в която е бил, но има неща, които ми вдъхват увереност – външната част може да е раждясала, но вътрешният диск, където се съхраняват данните, има голяма вероятност все още да работи. Вярвам, че все още ще има шанс. С течение на времето може да дойде момент, когато файловете там ще са на стойност над милиард лири“, изчислява той.

Джеймс е предложил да даде 25% от стойността в британски паунда от съкровището на съвета във фонд за Covid-19, за да помогне на затруднените семейства в Нюпорт.

Превод и редакция: DarikNews