След рязък скок на цената на биткойн, цената му започна леко да спада
След рязък скок на цената на биткойн, цената му започна леко да спада / iStock/Getty Images
Биткойн започна да пада в понеделник след като игривата криптовалута достигна новогодишни рекорди. Досегашният й най-голям спад от 17% през март не може да се сравни със сегашното падане на цените на акциите, като загубите са малки с оглед на възхода на биткойн, който реализира 50% скок само през декември.

Цифровата валута започна новата година с гръм и трясък, като скочи до $ 34 000 и достигна рекордно високи нива в неделя. За да спадне в Лондон със 7% до 31 227 долара към 12:59 ч. местно време.

„Днешната разпродажба напомня, че това е сравнително нов актив, силно нестабилен и все още не е намерил своето място на пазара“, каза пред „Блумбърг“ Адриан Лоукок, ръководител на лични инвестиции в Уилис Оуен ООД. „Има много (големи) препятствия да преодолее, за да стане полезен основен актив. "

Както винаги в света на криптовалутата е трудно да се определи конкретната причина за последния пристъп на нестабилност. Биткойнът е нараснал с повече от 300% през последната година, воден от спекулативна треска от инвеститори на дребно и институции поради убеждението, че криптовалутите се очертават като основен клас активи и могат да действат като запас от стойност.

Превод и редакция: DarikNews