/ Istock
Арестуваният българин в Лондон по подозрения за шпионаж в полза на Русия се е занимавал с проследяване на хора в Австрия и Черна гора, информираха местните власти. Кралската прокуратура съобщи, че продължава да издирва лица, които може би са замесени в шпионажа.

"38-годишният Тихомир Иванчев е обвинен в заговор за получаване, събиране, записване, публикуване или предаване на документи или информация, която би могла да бъде или е била предназначена да бъде пряко или косвено полезна за цел, накърняваща сигурността и интересите на държавата”, посочват от британското обвинение.
 

Българският гражданин от Актън, западен Лондон, остава в ареста, след като се яви в Уестминстърския магистратски съд, където му беше отказано освобождаване под гаранция.

Иванчев, който следва да се яви пред съда в Олд Бейли на 15 март.

Той е арестуван на 7 февруари като част от разследване, водено от Командването за борба с тероризма на столичната полиция.
С Иванчев активни наказателни дела срещу българи за шпионаж в полза на Русия стават 6.

Великобритания ще повдигне обвинение на шести българин, заподозрян в шпионаж в полза на Русия

Другите обвиняеми, трима мъже и две жени, ще бъдат изправени пред съда през октомври по подобни обвинения. Смята се, че те са извършвали шпионска дейност между август 2020 г. и февруари 2023 г.

BBC: Великобритания арестува българи за шпионаж в полза на Русия

Това са Орлин Русев на 46 г., Бизер Джамбазов на 42 г., Катрин Иванова на 32 г., Иван Стоянов на 32 г. и Ваня Габерова на 29 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня