Арестувани 30 националисти в Харков
Арестувани 30 националисти в Харков / снимка: БГНЕС, архив

В град Харков, Източна Украйна, са задържани 30 активисти на Десен сектор, които се бяха барикадирали в сградата на културния център „Просвита”. Това предаде ИТАР-ТАСС, като цитира информация от началника на управлението на МВР на Харковска област Анатолий Дмитриев.

Дмитриев уточнил, че задържаните не са имали документи. В момента органите на милицията свалят отпечатъци от намереното в сградата оръжие, посочил той.

Както вече бе съобщено, привърженици на Десен сектор взеха за заложници двама охранители и милиционер, но след преговори освободиха един от тях.

Конфликтът в Харков между националисти и проруски активисти започна на 14 март. Поводът бе сблъсък на площад Свобода, по време на който проруските активисти счупиха стъкло на микробус на националистите, предава БГНЕС. След това сблъсъците се пренесоха в сградата на културния център. По време на конфликта бяха използвани светозаглушителни гранати и бутилки със запалителна смес, а също огнестрелно оръжие, в това число автоматично. Загинаха двама души.