/ Gulliver/Getty Images
Съдът в Канада решава на 10 декември за мярката за неотклонение срещу Мън Ванчжоу
Съдебното заседание за мярката за неотклонение на финансовата директорка на китайската компания Huawei Technologies Co Ltd, задържана във Ванкувър, ще продължи на 10 декември, предаде Ройтерс.

Мън Ванчжоу се яви вчера в съда във Ванкувър, където бе задържана на 1 декември по искане на САЩ, докато сменя полет на път за трета страна. Тя е обвинена от американското правосъдие, че е прикривала връзките на компанията с фирма, която се опитвала да продаде оборудване на Иран в нарушение на американските санкции, заяви канадски прокурор по време на съдебното заседание, продължило пет часа.

По искане на САЩ: Арестуваха в Канада финансовата директорка на Huawei

Съдията заяви, че в понеделник ще изслуша допълнителни доводи на защитата, настояваща за освобождаване под гаранция. Прокуратурата поиска задържане под стража, тъй като според нея Мън може да напусне Канада и да избяга извън обсега на правосъдието. До понеделник Мън остава в ареста.
 

БГНЕС


Междувременно американските власти настояват за екстрадирането на арестуваната в Канада финансова директорка на Huawei Мън Ванчжоу.Това заяви адвокатът, представляващ правителството на Канада, в съда във Ванкувър, който трябваше да реши дали да я пусне под гаранция, предаде ДПА. 46-годишната Мън, която е член на борда и дъщеря на основателя на компанията Жън Чжънфей, бе арестувана във Ванкувър на 1 декември по искане на американските власти.

В съда вчера Джон Гибс-Карсли, представляващ главния прокурор на Канада, каза, че твърденията за измама са свързани с разследване срещу SkyCom, базирана в Хонконг фирма, която предполагаемо влязла в бизнес отношения с най-големия ирански мобилен оператор между 2009 и 2014 г. въпреки ембаргото на САЩ и ЕС.

ЕК е обезпокоена от опасността от шпионаж от страна на Huawei

Според Гиб-Карсли SkyCom всъщност е филиал на Хуавей, а не отделна компания, както твърди китайският телекомуникационен гигант, и че той се е опитал да скрие истинските си отношения със SkyCom и връзките на фирмата с иранския доставчик на телекомуникационни услуги.

Според документите, представени в съда във Ванкувър, нюйоркски съд е издал заповед за задържане на финансовата директорка на Хуавей на 22 август, за да бъде привлечена като обвиняема в САЩ, предаде Ройтерс. Американските власти са научили на 29 ноември, че Мън ще има престой във Ванкувър на път към трета страна, както се предполага - Мексико.
БТА