/ БГНЕС
Европейската комисия е обезпокоена от опасността от шпионаж от страна на китайската компания Huawei и други китайски технологични компании, заяви европейският комисар за единния цифров пазар Андрус Ансип, цитиран от ТАСС.

По искане на САЩ: Арестуваха в Канада финансовата директорка на Huawei

Ансип изтъкна, че при китайските компании има правила, които ги задължават да сътрудничат на тайните служби. "Да, трябва да се боим от тези рискове", изтъкна той, коментирайки обвиненията в електронен шпионаж срещу тази компания.

Япония забрани на Huawei да получава държавни поръчки

Що се отнася до задържаната в Канада финансова директорка на Huawei Мън Ванчжоу той заяви, че Еврокомисията знае малко за този инцидент. 46-годишната финансовата директорка на Huawei е била арестувана на 1 декември в Канада по искане на САЩ по подозрения, че е нарушила американските санкции срещу Иран.

Huawei, която отчете приходи за 93 милиарда долара миналата година и се смята за национален шампион в Китай, е в полезрението на редица западни страни заради връзките ѝ с китайското правителство и опасенията, че Пекин я използва за шпионаж, отбелязва Ройтерс.
БТА