/ БТА
Полицията в Хаити заяви снощи, че е арестувала хаитянец, вербувал "с политически цели" командосите, убили президента Жовенел Моиз, предаде Франс прес.

"Това е лице, влязло в Хаити на борда на частен самолет с политически цели", каза Леон Шарл, генералният директор на националната полиция.

Живеещият във Флорида 63-годишен хаитянец Кристиан Еманюел Санон пристигнал в Хаити през юни, придружен от колумбийци, които да гарантират сигурността му, сочат уточнения, огласени пред журналисти в присъствието на министри.

"Впоследствие мисията е била променена", обясни Шарл. "Мисията е била да арестуват президента на страната и операцията е била планирана съответно - тогава в Хаити са влезли още 22 лица", добави той.
 
Разпитвайки 18-те колумбийски граждани, арестувани от сряда насам, хаитянската полиция научила, че Санон е вербувал 26-те командоси от отряда чрез венецуелската охранителна фирма Си Ти Ю, базирана във Флорида.

Властите в Хаити дадоха подробности за убийците на президента

"Когато ние, полицията, блокирахме придвижването на тези бандити, след като бяха извършили престъплението, първият, на когото се обади един от нападателите, бе Кристиан Еманюел Санон. Той се свърза с още две лица, които според нас са интелектуалните извършители на убийството на президента Жовенел Моиз", посочи Леон Шарл, без да уточни кои са заподозрените.
 
В Хаити пристигнаха хора от ФБР, Държавния департамент, министерствата на правосъдието и на вътрешната сигурност на САЩ. Делегацията разговаря с шефа на националната полиция и с основните играчи на хаитянската политическа сцена, включително с премиера Клод Жозеф и избрания за временен президент председател на Сената Жозеф Ламбер.
БТА