/ БГНЕС
Четирима граждани от Пирот, Димитровград и Чуприя са арестувани заради съмнения за вземане на подкуп с цел издаване на фалшиви документи за получаване на български паспорт. Това съобщиха от вътрешното министерство в Сърбия, цитирани от БГНЕС.

Над 20 арестувани при спецакция в Агенцията за българите в чужбина (ОБЗОР)
 
Задържани са 60-годишен мъж, който е работил в общината на град Пирот, двама мъже на 38 и на 39 години от Димитровград и 68-годишен от Чуприя. Всички те са заподозрени в даване и вземане на подкуп с цел издаване на фалшиви документи за получаване на български паспорти, се казва в съобщението на сръбското вътрешно министерство.
 
Според силите на реда задържаните от Димитровград и Чуприя през последните две години са плащали на лекар от Димитровград да издава фалшиви медицински уверения без да бъдат извършвани прегледи за лица от Сърбия и след това са плащали на чиновници от общината в Пирот на същите тези лица да бъдат издавани уверения, че имат български произход. По-късно тези уверения са предавани на държавните органи в България за издаване на български паспорти", пише още в съобщението.

Шефът на Агенцията за българите в чужбина остава в ареста
 
Срещу всички задържани е издадена заповед за "задържане под стража за 48 часа". След това всички те ще бъдат предадени на прокуратурата.

Не се уточнява дали арестите са свързани с полицейската операция в България и задържането на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина.
БГНЕС