Аплодисменти в Брюксел за Кристалина Георгиева
Аплодисменти в Брюксел за Кристалина Георгиева / Reuters
Аплодисменти в Брюксел за Кристалина Георгиева
25733
Аплодисменти в Брюксел за Кристалина Георгиева
  • Аплодисменти в Брюксел за Кристалина Георгиева

Комисията по развитието на Европейския парламент одобри кандидатурата на Кристалина Георгиева за еврокомисар. Така тя ще заеме поста европейски комисар по международното сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи. Изслушването пред Европейския парламент на българския кандидат днес премина под аплодисментите и одобрението на присъстващите депутати.

Уверена и с покритие, компетентна и опитна - това са част от коментарите в Европейския парламент в Брюксел за Кристалина Георгиева след края на изслушването й. Тя е вторият български кандидат за поста европейски комисар по международното сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи. Първият български избраник - Румяна Желева, получи критики за незнанието си и за конфликт на интереси. Георгиева почти не поглеждаше записките си, а когато не знаеше признаваше и обещаваше, че ще научи и ще отговори при следващата си среща с депутатите.

Откритото й поведение и познанията доведоха до похвала дори от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. Миналия месец тази група се обяви категорично против Желева, но сега депутатът Майкъл Кашман не скри задоволството си. „Аз съм много впечатлен от дълбочината на вашите познания, честността ви, от впечатляващия ви интелектуален капацитет и смятам, че сте брилянтен пример за това, което наричаме съгласуваност на политиките. Заради това няма да задавам въпрос, защото смятам, че трябва плавно да преминем към процеса на даване на положителен отговор на кандидатурата", обяви Кашман.

В края на изслушването Георгиева си позволи и лично послание. „Днес е 89-ия рожден ден на майка ми, трябваше да съм там - при нея, но съм тук при вас, така, че нека направя едно последно обещание пред вас. То е обещание към майка ми. Нещо, което тя винаги е искала от мен като европеец, е да науча френски език. Обещавам на майка си, че ако съм одобрена ще положа усилието да науча френски", каза Георгиева.

След изслушването Георгиева поясни част от приоритетите си пред българските журналисти в Брюксел. „За първи път в Европейската комисия ще има човек, чиято задача е да отговаря за хуманитарна помощ и за реакция в условия на кризи. Това в този етап ще бъда аз. Много е трудно да се отдели внимание на т.нар. забравени кризи, когато камерите са си заминали, а проблемите са останали", обясни още Георгиева.

Гласуването на новата Европейска комисия трябва да бъде на 9 февруари в Страсбург.