Изглед към Вашингтон, окръг Колумбия
Изглед към Вашингтон, окръг Колумбия / Thinkstock/Getty Images
Предизвикалите противоречия връзки на представители на американската президентска администрация с Русия имат обща пресечна точка: посланик Сергей Кисляк, отбелязва Асошиейтед прес.

Представителят на Москва във Вашингтон е общото в скандалите, заобикалящи връзките между съветниците на Тръмп и Русия. За седмици контактите с Кисляк доведе до отстраняването на високопоставения съветник Майкъл Флин, а вчера доведе и до призиви за оставката на министъра на правосъдието Джеф Сешънс. Освен това представител на Белия дом потвърди снощи, че през декември Флин и зетят на президента Доналд Тръмп, Джаред Къшнър, са се срещнали с руския посланик в небостъргача "Тръмп тауър". Според Белия дом срещата е била кратка проява на учтивост.

Главният прокурор на САЩ отказва да участва в разследвания за руска намеса в изборите
 

По-късно обаче Флин беше отстранен, след като заблудил вицепрезидента Майк Пенс дали е обсъждал санкциите на САЩ срещу Русия в телефонен разговор с Кисляк, посочва АП. В момента се обсъждат две срещи между Кисляк и Сешънс, което доведе до изявление на министъра на правосъдието, че няма участва в разследвания на ръководеното от него министерство за предизборната кампания.

И главният прокурор на САЩ си говорил тайно с руснаци

Цитирани от АП наблюдатели отбелязват, че е неочаквано Кисляк да се окаже в центъра на противоречия. През дългата си дипломатическа кариера, той е водил живота на типичен посланик. Често е забелязван да ходи из Вашингтон на път за срещи и приеми. Срещали се с него го описват като приятелски настроен, далеч по-малко склонен към конфронтация от своя началник, външния министър Сергей Лавров.
 
Лавров: САЩ потвърдиха, че са подслушвали посланика ни в страната

Според Кисляк връзките между САЩ и Русия могат да се подобрят. Посланикът е изказвал надежда да се пребори с карикатурното представяне на своята страна в американската преса, отбелязва АП.
БТА